Een historisch moment, zo noemt Commissaris van de Koning Andries Heidema het. Het vredesvuur dat op Bevrijdingsdag in Zwolle werd ontstoken ging dinsdagmiddag van Enschede naar Gronau. Op weg naar Münster, waar het vuur op 15 mei zal aankomen bij de viering van 375 jaar Vrede van Münster. “Het is voor het eerst in de geschiedenis dat beide landen in gezamenlijkheid stilstaan bij vrede en vrijheid.”
Het is aan het einde van de middag als een groep hardlopers met het vredesvuur vanuit Enschede aankomt bij het kantoor van de Euregio op de grens met Gronau. “Hier gaat de fakkel die vrede en vrijheid symboliseert over naar Duitsland”, zegt Enschedees burgemeester Roelof Bleker, die het vuur doorgeeft aan zijn Gronause evenknie Rainer Doetkotte.
“Ik vind het heel belangrijk”, reageert de burgervader van de Duitse grensstad. “Ook in de samenhang met 375 jaar Vrede van Westfalen.” Daarmee verwijst hij naar de vrede die in 1648 een einde maakte aan de Dertigjarige Oorlog in het Heilige Roomse Rijk.
Voordat verwarring ontstaat: de Vrede van Münster, die op 15 mei gevierd wordt, is iets anders. Dat verdrag werd op die datum precies 375 jaar geleden gesloten en beëindigde de Tachtigjarige Oorlog tussen Spanje en de Nederlanden. Laatstgenoemde werd daarmee een onafhankelijke republiek.
Naar die viering van vrede in Europa is het vuur nu op weg. Op 11 mei komt het aan in het Duitse Coesfeld en op 15 mei bereikt de vlam zijn eindbestemming Münster. Ook op deze dagen zullen verschillende activiteiten plaatsvinden.