Verkeer
Stuur appje
Zoek

Dankzij de Tuindorpers viert het Hengelose buitenbad deze maand zijn honderdste verjaardag

Marco Krijnsen schreef boeken over tal van Hengelose onderwerpen, maar toen hij het verzoek kreeg een boek te schrijven over honderd jaar Tuindorpbad moest hij zich wel even achter de oren krabben: hoe schrijf je een 'kloek boek' over zo'n 'klein onderwerp'. "Het is een plas van maar 2 vierkante kilometer ofzo, maar zoals je ziet is het me gelukt", lacht de Hengelose veelschrijver.

Vis achter het badpak

Overigens met dank aan de vele tientallen mensen die reageerden op Krijnsens oproep of ze nog herinneringen wilden delen. "Veel mensen schreven over de zwemlessen om zeven uur 's ochtends, nog voor de school begon. Dat ze in hun zwembroekjes in het koude water lagen, terwijl hun ouders in winterjassen gehuld langs de kant zaten te wachten."

Het bad wordt door touwen met drijvers gescheiden van de vijver, maar vissen houden zich niet aan die begrenzing, herinnert een andere schrijfster zich: "Een mevrouw schreef over de vis die achter haar badpak belandde. Is misschien even schrikken, maar ook dat is natuurlijk de charme van een natuurbad."

icon_main_info_white_glyph

Kuise familie

De Tuindorpvijver is ontstaan als gevolg van het afgraven van zand voor het bouwen van de wijk Tuindorp het Lansink. Dat gat vulde zich vanzelf met water uit ondergrondse bronnen en zodoende ontstond er een grote plas. Op warme dagen namen mensen er graag een duik. Daarbij ontdeden ze zich op de oever van hun kleding. Dat was een doorn in het oog van de kuise familie Stork. Zij pleitte voor een echte badinrichting. Dat dat een goede zet was, blijkt honderd jaar later: het bad leeft als nooit tevoren.

Wonder

Dat het boek er kwam, mag dan een klein wonder zijn, maar dat het bad na honderd jaar nog altijd bestaat, kan met recht een groot wonder genoemd worden. In 1Twente Vandaag vertellen Krijnsen en bestuurslid Janine Franken over de moeilijke jaren zeventig, tachtig en negentig. De jaren dat het bad in z'n voortbestaan bedreigd werd. Franken: "Toen begin jaren zeventig het overdekte Twentebad de deuren opende, vond de gemeente Hengelo zo'n gedateerd openluchtbad niet meer van deze tijd. Het stadsbestuur streefde naar opheffing, maar de wijkbewoners gingen daar massaal voorliggen."

“Sinds de jaren zeventig waren er financiële problemen geweest, maar de gemeente deed weinig moeite die het hoofd te bieden.”

Op de barricaden

Dat gebeurde in de jaren negentig nog een keer. Op dat moment was het bad eigendom van de gemeente. Franken: "Sinds de jaren zeventig waren er financiële problemen geweest, maar de gemeente deed weinig moeite die het hoofd te bieden. Nadat zwemmers en sympathisanten de barricaden op gingen en ze onder meer een raadsvergadering langdurig verstoorden, waren raad en college van B en W om: er werd een nieuwe stichting gevormd, die het beheer op zich ging nemen en er kwam geld van Stork, de gemeente en verschillende fondsen om de noodzakelijke werkzaamheden uit te voeren."

In 1994 was het bad al tot Rijksmonument gepromoveerd, wat betekent dat het tot in eeuwigheid in oorspronkelijke staat bewaard moet blijven. Met geld van abonnementen, overheidssubidies en andersoortige giften staat het bad nu fier overeind.

icon_main_info_white_glyph

Feest

Zaterdag 13 mei wordt de 100ste verjaardag van het bad groots gevierd tijdens de eerste dag van het nieuwe zwemseizoen. Om 10.00 uur is de opening in het bijzijn van de burgemeester en Armonia verzorgt daarbij de muziek. Daarna wordt er een expositie geopend in de Tuinzaal van het zwembad en wordt het boek van Marco Krijnsen gepresenteerd. 's Middags wordt in de Storkzaal van ROC van Twente de film vertoond die Videofilmclub Hengelo maakte over de eeuwling. Weten of er nog tickets voor die vertoning zijn? Kijk hier!

Eigenbelang

De titel van het boek dat Marco Krijnsen schreef en dat zaterdag 13 mei gepresenteerd wordt, luidt 'Zwemmen is 't beste'. Het is het laatste deel van een slogan, die Stork hanteerde om het belang van een zwembad voor zijn medewerkers en hun gezinnen te benadrukken: 'Wassen is goed, baden is beter, maar zwemmen is 't beste'. Krijnsen: "Als goede werkgever had Stork er belang bij dat de mensen gezond bleven. Bij dat bad zat voor Stork dus ook zeker een stukje eigenbelang."

Info: https://tuindorpbad.nl

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.