Verkeer
Stuur appje
Zoek

Een stinkende groenbak: deze Twentse uitvinding moet daar een einde aan maken

Greenclip Twente Milieu Twente Milieu
Beeld: Twente Milieu

Een minder zware groene container die ook nog eens een stuk frisser ruikt in de zomermaanden. Daar moet de GreenClip voor gaan zorgen. Vijfduizend inwoners van Twente krijgen er eentje van Twente Milieu. Het is een uitvinding van Lars Groters en Johan Mekenkamp uit Hof van Twente. “Een jaar geleden bedacht en binnenkort al bij vijfduizend Tukkers aan de groene bak, geweldig.”

Greenclip

De GreenClip is een kleine groene clip, gemaakt van kunststof, die je aan de groene gft-container vastmaakt. Dit voorkomt broei en condensvorming in de container. En dat zorgt weer voor minder stank en minder kans op maden. Ook zorgt de luchtcirculatie voor minder gewicht en volume van het groente-, fruit- en tuinafval en gaat in de winter bevriezing tegen.

Greenclip Twente Milieu alleen de clip Twente Milieu
Beeld: Twente Milieu

Trots

Lars Groters en Johan Mekenkamp uit Hof van Twente zijn meer dan trots dat hun idee nu echt door inwoners gebruikt gaat worden. “Een jaar geleden bedacht en binnenkort al bij vijfduizend Tukkers aan de groene bak, geweldig”, vertelt Johan Mekenkamp.

De GreenClip is ontstaan vanuit een eigen frustratie, vertelt Lars Groters. “Thuis willen we graag ons afval goed scheiden en dus ook ons gft-afval. Maar in de zomer zorgde de groene bak elke keer voor frustratie door de komst van maden en een onaangename geur. Ik had daarom, net als veel mensen, een stokje tussen de deksel en de bak gestoken. Maar dat stokje viel elke keer of kinderen haalden het weg. Ik dacht ‘dit moet anders’ en toen zijn Johan en ik samen gaan nadenken, tekenen, meten en testen.

"Dat resulteerde uiteindelijk in een 3D-geprint prototype, waarmee het duo als eerste bij Twente Milieu aanklopte om het in de markt te gaan zetten. "Die waren meteen enthousiast en zo is de bal gaan rollen.”

Onderzoek

“Een goed idee van een inwoner uit ons werkgebied, daar wilden we meteen meer van weten", zegt Annemieke Braamburg, woordvoerder van Twente Milieu. “We zien nog steeds een grote hoeveelheid tuinafval en etensresten in het restafval. Dat is zonde", vult Bas Assink, Manager Strategie & Beleid bij Twente Milieu aan . "De eerste vijfduizend inwoners die de clip gaan gebruiken, krijgen ook twee keer een kort onderzoek toegestuurd. Hierdoor meten we of de GreenClip ook daadwerkelijk door inwoners als positief wordt ervaren en of er beter en meer gft-afval is gescheiden.” Inwoners van Twente die de GreenClip willen uitproberen kunnen zich inschrijven via de site van Twente Milieu.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.