Ze hebben al de laagste lonen van alle gemeentewerkers. En door de stijgende prijzen in de supermarkten of bij de benzinepomp wordt het er niet beter op. Maar waar ambtenaren in het stadhuis onlangs een loonsverhoging van 7 tot 13 procent kregen, kwam er voor medewerkers van de sociale werkvoorziening niets bij. Om aandacht te vragen voor deze ongelijke behandeling legden werknemers van de DCW in Enschede donderdagmiddag het werk even stil.
Nadat hun collega's bij het 'hoofdgebouw' van de DCW aan de Spoordijkstraat al van zich hebben laten horen, is het rond één de beurt aan de werknemers van De Kwekerij. In het kassencomplex aan de Blijdensteinbleekweg, recht tegenover het Lonneker Steumke, werken dagelijks tientallen werknemers met een arbeidsbeperking. Zij houden zich bezig met het stekken, scheuren en oppotten van planten en het kweken tot een verkoopbare plant.
"Ik vind dat we recht hebben op een loonsverhoging", klinkt het in de kantine van De Kwekerij, vlak voor de werkonderbreking begint. Vakbondsleden van de FNV delen flyers uit met de aankondiging van een staking in Utrecht. Wie wil kan mee, voor vervoer wordt gezorgd en het kost geen vrije dag. Medewerker Wout is duidelijk: "Wij werken net zo goed bij de gemeente."
En zo is het. De Sociale Werkvoorziening is onderdeel van de gemeente. Een sector waar de afgelopen jaren veel veranderingen zijn doorgevoerd. Iedereen die sinds 1 januari 2017 is ingestroomd valt onder Nieuw Beschut. Er zijn twee cao's: SW en Aan de slag. En die zijn beide afgesloten voordat de inflatie keihard toesloeg in het land.
De gevolgen ervan worden steeds merkbaarder, bijvoorbeeld bij de kassa in de supermarkt. En die gevolgen komen toch net iets harder aan bij de mensen die met een kleiner maandsalaris moeten rondkomen. Arnold, die al vele jaren bij De Kwekerij werkt, vertelt dat er aan het einde van de maand steeds minder overblijft. "Het is toch een soort minimumloon. Dan moet je soms wel nadenken bij de kassa. Maar ik hoor ook verhalen van collega's die het nog moeilijker hebben. Dat ze naar de Voedselbank moeten, bijvoorbeeld."
Deze middag staan DCW-manager Femke Koster en wethouder Arjan Kampman naast de FNV op de zeepkist. En dat is toch wel een bijzonderheid. "Zoals hier heb ik het eigenlijk nooit meegemaakt", vertelt FNV-bestuurder Rob Kolner. "Dat de manager zelf voor de SW-medewerkers gaat staan." En dat compliment mogen Koster en Kampman in de zak steken. In tegenstelling tot veel andere gemeenten in het land is er in Enschede serieus geprobeerd om de DCW-werknemers een extraatje te geven. Aan het einde van afgelopen jaar is er een eenmalige inflatiebonus van 100 euro uitgekeerd.
Lees verder onder de afbeelding
Maar het is niet genoeg, beseft wethouder Kampman. "Het gaat hier om mensen die serieus in de knel komen door de stijgende prijzen voor levensonderhoud. Ik probeer daar vanuit mijn rol landelijk echt aandacht voor te vragen." Uiteindelijk zijn het de collega's van Kampman, verenigd in de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), die tot een akkoord moeten komen in de onderhandelingen met de FNV. "Ik hoop dat we de boel binnenkort in beweging krijgen."
Op 7 juni gaan SW-medewerkers naar Den Haag om te demonstreren voor een loonsverhoging. Volgens vakbondsman Rob Kolner wordt het tijd dat de VNG overstag gaat. "Er wordt met twee maten gemeten", vertelt hij. "Alsof werknemers van de sociale werkvoorziening er minder toe doen dan ambtenaren. Maar het zijn juist de mensen die de gevolgen van de inflatie merken."
De vakbond wil dat alle lonen in beide SW-cao's met terugwerkende kracht per 1 januari 2023 met ruim 10 procent verhoogd worden. Ook moet de reiskostenvergoeding vanwege de stijgende brandstofkosten worden verhoogd van 10 cent naar 23 cent per kilometer. Kolner: "Er zijn mensen die moeten kiezen tussen boodschappen doen en naar hun werk gaan."