Er komt definitief een demonstratie tegen een beoogd genocidemonument in het Volkspark in Enschede. Dat heeft de Turkse gemeenschap vrijdag bekend gemaakt. De demonstratie heeft plaats op zaterdag 27 mei en omvat een mars die wordt gelopen vanaf de Selimiyemoskee aan de Atjehstraat tot aan Villa de Bank in het Blijdensteinpark.
De oorsprong van de demo ligt in een gesprek tussen meerdere Turkse culturele verenigingen en burgemeester Roelof Bleker, dat onlangs heeft plaatsgehad. In dat gesprek zou de burgemeester te kennen hebben gegeven dat de Syrisch-orthodoxe gemeenschap in Enschede een monument in het Volkspark wil voor hun jaarlijkse herdenking van de Aramese genocide. Hoewel er nog geen formele vergunningaanvraag bekend is, zou in het gesprek zijn aangegeven dat gemeente medewerking zou willen verlenen.
De demonstratie is aangevraagd door Turks Platform Enschede. Onder die noemer werken verschillende moskeeën en lokale Turkse culturele verenigingen samen. Volgens de aanvraag worden er tot 5.000 demonstranten verwacht. Zij lopen op zaterdag 27 mei een mars vanuit de Atjehstraat, via de Kuipersdijk, Ledeboerstraat, Mooienhof en de busbaan van de Boulevard 1945 naar het grasveld bij Villa de Bank.
Op het eindpunt van de manifestatie wordt een klein podium geplaatst, vanwaar enkele toespraken worden gehouden. De demonstratie is bij de gemeente Enschede gemeld en die heeft aangegeven dat er geen belemmeringen zijn. De totale demonstratie duurt van 14.00 uur tot maximaal 17.00 uur.
De Aramese gemeenschap in Enschede herdenkt jaarlijks op 15 juni de volkerenmoord die in 1915 plaatshad in het toenmalige Ottomaanse Rijk. Deze gebeurtenissen worden wel eens samengevat onder de brede noemer Armeense genocide, maar worden door de gemeenschap specifiek aangeduid als Aramese genocide. De herdenking begint bij de Syrisch-orthodoxe kerk aan de M.H. Tromplaan en eindigt in het Volkspark. Vandaar de wens voor het monument.
Het bezwaar vanuit de Turkse gemeenschap is dat zij vinden dat de plaatsing van een genocidemonument in het Volkspark bevolkingsgroepen in Enschede onnodig tegen elkaar opzet, omdat hun voorouders volgens hen onterecht worden beschuldigd. Turkije weigert te spreken van genocide - omdat het land naar eigen zeggen part noch deel had aan etnische zuiveringen - en spreekt in deze gevallen over de Armeense of Aramese kwestie.