Over een kleine maand staat hardloper Friso Roeleveld uit Hengelo in een vol Olympiastadion in Berlijn. De 23-jarige atleet doet als enige Tukker mee aan de wereldwijde Special Olympics, een olympisch sporttoernooi voor mensen met een verstandelijke beperking. In het FBK-stadion is hij druk bezig met zijn laatste voorbereidingen.
Nog even de veters strikken en dan moet Friso Roeleveld (23) uit Hengelo aan de bak. Wat er vandaag op het trainingsprogramma staat? Dat is volgens Roeleveld altijd een verrassing bij trainer Herman: “Soms is het een zware training en soms wat lichter”, zegt de atleet. Nu staat de hardloper nog op de banen van FBK-stadion, maar over een kleine maand staat Roeleveld in een vol olympisch stadion in Berlijn tijdens de World Special Olympics, een internationaal olympisch toernooi voor mensen met een verstandelijke beperking. “Het is al een feest dat ik mee mag doen”, zegt Roeleveld.
Trainer Herman Moelard zet de groep hard aan het werk; van warmlopen tot intensieve buikspieroefeningen. In het krachthonk van FC Twente liggen de sporters op matjes tussen de verschillende fitnessapparatuur. “Deze core-stabilityoefeningen zijn ontzettend belangrijk voor een hardloper. Een slecht opgepompte basketbal stuitert slecht, daar kun je het mee vergelijken.”
Roeleveld is sinds zijn zestiende bezig met hardlopen. Hij traint bij atletiekvereniging MPM Hengelo en doet als enige Tukker mee aan de spelen in Berlijn. Vorig jaar werden de Nederlandse Special Olympics in het FBK-stadion gehouden, voor Roeleveld een thuiswedstrijd; toen pakte Roeleveld brons op de 1500 meter en wist een aantal persoonlijke records te verbreken.
Verhaal gaat verder onder foto.
Om op een hoog niveau te blijven, traint Roeleveld dan ook hard: “Ik train zo'n vijf tot zes keer per week”, zegt de Hengeloër. Dat is veel trainen, maar voor de sprinter maakt dat niet uit: “Ik vind dat niet erg, want hardlopen is als een soort verslaving voor mij.” Naast wedstrijden met MPM loopt hij ook allerlei andere wedstrijden, zoals bijvoorbeeld een halve marathon. “Na Berlijn ga ik voor de vijfde keer de Nijmeegse Vierdaagse lopen.”
De Special Olympics World Games wordt iedere twee jaar gehouden. Het zijn de olympische spelen voor mensen met een verstandelijke beperking. Het inclusieve sportevenement wil op deze manier sporten voor deze doelgroep promoten en hen een podium bieden om uit te blinken. Hierdoor krijgen de atleten meer zelfvertrouwen.
Voor veel hardlopers is het lopen van wedstrijden in het Olympiastadion in Berlijn een droom: “Het stadion is inmens; er kunnen wel 100.000 mensen in. Dat is ietjes meer dan dat er in dit mooie FBK-stadion past”, zegt Moelard.
Ondertussen wordt in het FBK-stadion de wavelight aangezet. De lopers gaan allemaal de baan op. Met dit moderne systeem kunnen de hardlopers lampjes volgen om een goed tempo aan te houden. “Vandaag doen we acht keer de 400-meter”, zegt trainer Henk Moelard. Roeleveld loopt de training op een goed tempo mee.
Volgens de trainer is Roeleveld goed voorbereid en is hij voldoende hersteld van een enkelblessure die hij pasgeleden opliep tijdens een training. “Zijn enkel is ingetapet en hij kan gewoon meedoen. Voor Berlijn is de blessure wel over, dus dat komt helemaal goed.”
De World Special Olympics worden van 17 tot en met 25 juni gehouden in de Duitse hoofdstad. Met een speciale trein vanaf station Amersfoort vertrekt de trein naar Berlijn. Ook vanuit Nederland gaat een grote groep familie mee om Roeleveld aan te moedigen: “Mijn broers, zussen en hun aanhang gaan mee. Ook mijn vriendin gaat mee. Dat is heel mooi.”