Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelose oppositie verbijsterd: 'Geld bestemd voor cultuur behoort naar cultuur te gaan'

230523 Agnes Booijink FOTO GROENLINKS
Agnes Booijink: "Eerst gaat er al 90.000 euro af vanwege die inhuur en dat verhaal met de stadhuishal en dan moet de cultuur 'haar ambtenaar' ook nog eens delen met sport, welzijn en kerk."
Beeld: GROENLINKS Hengelo

Vijf Hengelose oppositiepartijen vinden het ongepast dat geld bestemd voor versterking van de cultuur in post-coronatijd óók voor andere doeleinden gebruikt kan worden. Een amendement dat de wethouder tijdens de vorige week gehouden raadsvergadering ter verantwoording riep, haalde het niet. De indieners hielden er een 'nare smaak' aan over.

Hoe zit het precies?

Het Rijk heeft de Nederlandse gemeenten in de coronacrisis geld gegeven voor de 'ondersteuning van de lokale culturele infrastructuur en voorzieningen'. Voor Hengelo was dit ruim 8 ton. Eind vorig jaar was hiervan nog 322.200 euro over en dit geld is overgeheveld naar dit jaar. Hiervoor is in april de subsidieregeling 'Versterking en vernieuwing lokale culturele programmering in post coronatijd 2023-2024' in het leven geroepen, kortweg 'Versterking en vernieuwing 2023-2024’.

Stadhuishal

Echter, niet die volledige 322.200 euro zit nu nog in kas voor de Hengelose cultuur, maar slechts 232.200 euro. Negentigduizend euro minder. Wethouder cultuur Marie-José Luttikholt legde in de raadsvergadering van 17 mei uit hoe die berekening tot stand is gekomen: "We zijn 60.000 euro kwijt aan tijdelijke inhuur van een ambtenaar die het geld gaat helpen verdelen en 30.000 euro is bestemd voor het maatschappelijk gebruik van de Stadhuishal 'om niet'. We kunnen die 30 mille echter niet in die subsidieregeling laten zitten, omdat gebruik van de hal nu eenmaal geld kost. Denk aan extra uren voor bodes en horecapersoneel."

'Hal is van de Hengeloërs'

Als SP-raadslid Gerard Vennegoor protesteert en zegt 'dat de stadhuishal feitelijk gewoon van de Hengeloërs is en dus kosteloos gebruikt zou moeten kunnen worden', geeft burgemeester Sander Schelberg aan dat de Wet Markt en Overheid dit verbiedt: "Al zouden we het willen, het mag niet." In de maanden 'na corona' ging de gemeente hier overigens soepeltjes mee om en hebben verschillende gezelschappen de hal gebruikt zonder de knip te hoeven trekken.

Opsteller van de motie raadslid Agnes Booijink van GroenLinks kon de uitleg van de wethouder niet volgen: "Dat die inhuur 60 mille kost, wil ik nog wel geloven, hoewel het volgens mij ook wel voor minder kan: voor het herverdelen van een paar ton heb je geen universitaire graad nodig. Veel erger vind ik het dat geld bestemd voor cultuur ook ingezet kan worden voor bijvoorbeeld sport. Daar zakt mij de broek van af."

'Truucje'

Booijink doelt daarmee op een 'truucje' van de wethouder: Luttikholt wil de ambtenaar die het geld gaat verdelen óók inzetten voor de verdeling van geld uit de regeling 'Hengeloos Energiefonds voor Maatschappelijke Organisaties' (HEMO). Daarin zit een bedrag van 120.000 euro om verenigingen te helpen die kopje onder dreigen te gaan vanwege hun hoge energierekening. Booijink: "Maar dat geld is ook bestemd voor sportclubs, welzijnsorganisaties en kerken. Eerst gaat er al 90.000 euro af vanwege die inhuur en dat verhaal met de stadhuishal en dan moet de cultuur 'haar ambtenaar' ook nog eens delen met sport, welzijn en kerk."

icon_main_info_white_glyph

Geld over? Naar de Algemene Reserve!

Verenigingen die de Stadhuishal willen huren tikken 3.000 euro af. Als aan het eind van het jaar niet de volledige 30.000 euro is opgemaakt, gaat dat geld naar de Algemene Reserve. Ook dat vindt Booijink krom: "Doe dat geld bij die 232.200 euro. Dat is wel zo zuiver. Als het in de Algemene Reserve zit, kan het overal voor gebruikt worden."

'Maximaal ingezet'

Als Booijink de wethouder in de vergadering de vraag stelt of ze het allemaal wel 'eerlijk en transparant' vindt, herhaalt Luttikholt haar verhaal: "En daarbij: door die extra ambtelijke capaciteit kunnen we het geld van HEMO ook maximaal inzetten."

Het moge duidelijk zijn: raadslid en wethouder komen niet dichter bij elkaar. Het door GroenLinks, SP, ProHengelo, Lokaal Hengelo en Hengelose Burgers ingediende amendement haalt het niet: 12 voor, 20 tegen. Het subsidieplafond voor aanvragen op het gebied van versterking en vernieuwing de lokale culturele programmering blijft daarmee steken op 232.200 euro.

230520 BAM2023 Brainpower Frank Wes
Het BAM! Festival, het grootste gratis festival van Twente, drijft grotendeels op subsidie en vrijwilligers.
Beeld: Frank Wes
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.