Ria ter Braake hoeft niet lang na te denken om de voordelen van wandelen op te sommen: "Het is gezond, gezellig en goedkoop." Voor 75-jarige Hengeloërs gaat dat laatste sowieso op dit jaar, want vanwege de 75e verjaardag van de Hengelose vierdaagse mag iedereen van die leeftijd gratis meelopen. En na vier dagen volgt er dan ook nog eens de beloning in de vorm van bloemen en een medaille.
Ter Braake geniet al zeker twintig jaar van de voordelen, die het lidmaatschap van de Hengelose Wandel Unie haar biedt. Voor slechts 12 euro per jaar (!) ben je lid en kun je kosteloos meewandelen een verschillende tochten, waaronder de vierdaagse: "Dat is het mooie aan wandelen, dat het zo laagdrempelig is. Mij zul je nooit in de sportschool zien, haha!"
Anja van Raalte, voorzitter van de organiserende vereniging, wil elke Hengeloër uitnodigen om eens een keer mee te lopen. Om de verjaardag van een ludiek tintje te voorzien, wordt dit jaar specifiek op 75-jarigen gemikt. Van Raalte verwacht overigens niet dat zich ineens honderden 75-jarigen inschrijven: "We moeten het al decennialang vooral hebben van de scholen. Vrijwel alle Hengelose scholen doen mee. Nu al hebben zich 4.600 kinderen en begeleidende ouders ingeschreven. Het aantal wandelaars dat niet aan een school gebonden is, bedraagt hooguit 10 procent."
De Hengelose Wandel Unie viert over twee jaar haar tachtigste verjaardag. "De oprichting was direct na de oorlog, op 12 november 1945. Mensen hadden na die vijf oorlogsjaren behoefte aan ontspanning en voor wandelen had en heb je niet veel nodig, alleen een paar goede schoenen. Mijn vader Hans van der Struik was een van de mannen van het eerste uur. Hij was ruim twintig jaar voorzitter en ik ben het ook alweer zeker tien jaar."
De vereniging houdt verschillende tochten per jaar, maar qua deelnemersaantal steekt de vierdaagse er met kop en schouders bovenuit. "Voorafgaande zijn we als bestuur al maanden druk met dingen regelen, maar in de week zelf zijn ruim honderd mensen in touw, vooral verkeersregelaars. Voor de drukste oversteekplaatsen zijn dit betaalde krachten, elders werken we met gecertificeerde vrijwilligers. Alleen op de laatste dag, als we starten en finishen in het centrum, zijn dat er al ruim vijftig. Voor die avond zoeken we trouwens nog mensen."
De eerste vierdaagse werd een kleine drie jaar na de oprichting van de Hengelose Wandel Unie gehouden, in 1948. In die 75 jaar is de vierdaagse overigens niet 75 keer gehouden: "We hebben door corona twee keer niet kunnen lopen en ook een of twee keer niet door de zeer besmettelijke koeienziekte mond- en klauwzeer."
Met uitzondering van 75-jarigen wordt iedereen die meewandelt geacht een bijdrage van 5 euro te betalen. Van Raalte: "Het komt nog wel eens voor dat ouders die meelopende kind begeleiden denken dat ze niet hoeven te betalen, maar ook zij maken gebruik van alle faciliteiten. Alles kost geld: van verkeersregelaars tot vergunningen en muziek langs de route."
Na twee jaar coronastilte was er vorig jaar beduidend minder deelname, maar inmiddels komen ze alweer boven de 5.000 uit. "We zitten daarmee nog niet aan het aantal in onze beste jaren. Toen hadden we tussen de 5.500 en 7.000 deelnemers, maar die tijden komen niet terug. Wat ook prima is, hoor! We zijn na Zwolle de grootste vierdaagse van Overijssel en dus sowieso de grootste van Twente."
De avondvierdaagse is van maandag 12 juni tot en met donderdag 15 juni. De startlocaties zijn achtereenvolgens in Groot-Driene, de Nijverheid, Slangenbeek en het centrum. Deelnemers aan de 5 km kunnen elke avond starten tussen 17.30 en 19.00 uur en 10 km-wandelaars starten tussen 17.30 en 18.30 uur. Aanmelden kan via hengelo-wandel.nl/avondvierdaagse. 75-jarigen moeten uiterlijk donderdag 1 juni een mail hebben gestuurd naar [email protected]
Ria ter Braake is blij met de inzet van Anja en de overige vrijwilligers: "Wat mij betreft verdient Anja een dikke pluim. Zij is zo ontzettend actief. Ik durf wel te stellen dat er zonder Anja geen vierdaagse zou zijn." Van Raalte laat de complimenten gelaten over zich heen komen. Hengelo mag dan al jaren de grootste vierdaagse van Twente in huis hebben, de credits daarvoor gaan naar velen, vindt de voorzitter: "We hebben een heel actief comité en doen veel aan werving."
Ze snapt overigens wel waarom andere vierdaagsen zoveel kleiner zijn of er zelfs al de stekker uit getrokken hebben: "Het wordt steeds moeilijker om iets dergelijks te organiseren. Je moet aan zoveel regels voldoen, dat drukt de pret bij velen."