Een break nemen van je eigen omgeving als alles even teveel wordt? Dat kan nu bij een nieuw logeerhuis van Ixta Noa aan de Molenstraat in Enschede. Het zogeheten Respijthuis is sinds een aantal weken open en maakt met vijf kamers een nieuwe vorm van zorg mogelijk.
Het Respijthuis werd donderdag tijdens een open dag officieel geopend door Ixta Noa, een organisatie die op een laagdrempelige manier mensen met psychische worstelingen wil helpen.
De logeervoorziening is sinds een paar weken in gebruik en er verbleven al enkele gasten. “De eerste logés zijn erg positief over de plek”, vertelt coördinator Denise Bosma. “Ze vonden het heel prettig, voelden zich veilig en konden goed slapen. Daarnaast waren ze blij met de hulp die we aanbieden.”
Ixta Noa had twee panden verderop al een praktijkhuis waar mensen met mentale klachten terecht kunnen voor een kop koffie en een goed gesprek. De organisatie breidt de inloop-huiskamer uit met een nachtvoorziening voor mensen die voor een langere tijd willen blijven.
Dat verblijf is kosteloos. De enige eis waar toekomstige logés aan moeten voldoen is dat ze een woonadres in Twente moeten hebben. Van één nachtje tot maximaal twee weken kan iemand die even weg wil van zijn of haar eigen omgeving in het logeerhuis wonen. Er is iedere dag een programma met bijvoorbeeld gesprekken, lunch, creatieve activiteiten of zelfhulpgroepen. “We moeten ervoor zorgen dat het Respijthuis bekend wordt en dat we de hulp goed kunnen overbrengen”, vertelt Bosma.
Het pand aan de Molenstraat 36 is altijd een kantoor geweest. Nu het omgetoverd werd tot logeerplek, moest er natuurlijk een badkamer komen. Omdat het vinden van een geschikte aannemer niet van een leien dakje ging heeft het even geduurd voordat er logés konden verblijven. Met de gekozen aannemer is er in een paar maanden tijd een badkamer gekomen, zijn er vloeren gestort en is er veel geschilderd.
Alle mensen die bij Ixta Noa werken zijn ervaringsdeskundige, geeft Bosma aan. “Door middel van eigen ervaringen kunnen we helpen met begeleiding en het opstellen van leerdoelen.” Werknemers en vrijwilligers volgen een opleiding binnen de organisatie, zodat ze bevoegd zijn om goede hulp te bieden en genoeg kennis hebben.
Een vrijwilliger vertelt: “Ik weet hoe mensen zich kunnen voelen en ik kan daarbij helpen. Ik wil het stigma rondom psychische kwetsbaarheid verbeteren. Er hangt nog een taboe op en veel mensen schamen zich als het even niet goed gaat.”
Voor het logeerhuis, een nieuwe vorm van zorg, was voorheen nog geen bestaand geldpotje. Ondertussen is de subsidie rond voor in ieder geval de eerste twee jaar. "Dat budget komt nu nog vanuit Enschede, maar straks ook van andere Twentse gemeenten", legt Bosma uit. "Doordat we dan gesteund worden vanuit de hele regio, mag iedereen die in regio Twente woont bij ons komen verblijven."
Vanaf het begin heeft Enschede het plan ondersteund en aangemoedigd, zegt Anja Hofman, beleidsadviseur bij de gemeente. “We zagen dit als een kans die we als gemeente niet konden laten lopen. Mensen met mentale problematiek moeten serieus genomen worden en dat kan met deze preventieve vorm van zorg. We willen voorkomen dat ze in aanraking komen met crisisopvang.”