Verkeer
Stuur appje
Zoek

Deze libelle lijkt op Almelo en wordt daar nu geteld, dit is waarom

Waar er schoon water stroomt, is de kans groot dat je een Weidebeekjuffer tegenkomt. Dat is een libelsoort. Het Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid (IVN) heeft de opdracht gekregen van de gemeente Almelo om de beestjes nu te gaan tellen. “De biodiversiteit in Almelo wordt vergroot”, aldus Ted de Jong, projectleider bij IVN.

Ze zijn een lange tijd zeldzaam geweest, maar ze komen steeds vaker voor: de Weidebeekjuffers. En dat is goed nieuws: want dat betekent dat er schoon en natuurrijk water is. Voor Almelo als waterstad staat de libel Weidebeekjuffer symbool voor meer natuur en biodiversiteit in de stad.

Meer Weidebeekjuffers

“Ze zijn al wel te vinden in Almelo zoals bij de beek Doorbraak, maar dat willen we verbreden. Waar zit het beest en hoe creëren we meer ruimte om die beesten aan te trekken”, zegt De Jong bij 1Twente Vandaag. "Als je de weidebeekjuffer bij het water hebt en je hebt het water goed ingericht, dan komen er allerlei andere soorten op af. Het vergroot de biodiversiteit. Als je heel veel andere beestjes hebt, komen er weer andere dieren op af. Vogels, marters en nog meer.”

Weidebeekjuffer in het echt
De Weidebeekjuffer
Beeld: Pexels

De telling

In totaal gaan vijftien vrijwilligers de libellen tellen. En dat gaat simpelweg met een turflijstje, zegt De Jong. “Gewoon langs de over lopen en tellen. Ze lopen dan ongeveer twee kilometer en dan lopen ze langs beide kanten van de watergang. Welke plekken in de watergangen zouden geschikt zijn om de libelle te huisvesten. Dat doen ze tot en met september.”

Verschillende scenario's

Aan de hand van de telling komt er een rapport zegt De Jong: “Daarin komen scenario’s om de biodiversiteit te vergroten en meer libellen aan te trekken. Daar heb je vervolgens het waterschap voor nodig om de beken op de goede manier in te richten, zodat er meer stromend water is. Zo mag er begroeiing zijn, maar niet te veel. Het moet een bepaalde verhouding hebben.”

Libelvormige bankjes

Het uitvoeren en inrichten van de beken duurt tot 2030. De bedoeling is dat het beestje de komende jaren steeds vaker te zien is in Almelo dankzij schoner water en meer natuur. De andere twee doelen zijn communicatie en educatie, zegt De Jong: “Op scholen gaan we vertellen over de Weidebeekjuffer en andere natuur. Op plekken waar de libel zit, willen we infoborden maken met tekst en uitleg en een bankje in de vorm van de libel plaatsen. Zo zijn we bezig om de natuur meer bekendheid te geven en inwoners te verbinden met de natuur.”

icon_main_info_white_glyph

Het Natuurhus

Het IVN Almelo heeft samen met vijf andere natuurorganisaties de stichting het Natuurhus Almelo opgericht. De fysieke locatie van Natuurhus is te vinden aan het Hagenborgh 4 in Almelo. Het is een centrum voor natuur en milieu om mensen bewust te maken van de natuur. Er zit een restaurant bij, een waterplas, een pluktuin en een doepark.

Geadopteerd beestje

De gemeente Almelo heeft de Weidebeekjuffer geadopteerd. Dat was een project van Landschap Overijssel. Waarom het beestje is gekozen, heeft twee redenen: Ten eerste heeft de libelle een blauwe stip op de vleugels en dat staat voor het water in de stad. Verder lijkt de libelle op een vlinder en de stedelijke structuur van Almelo lijkt ook op een vlinder. Denk aan de vier groene longen van de stad. Meerdere Twentse gemeenten hebben een dier geadopteerd. Twenterand heeft bijvoorbeeld de Patrijs, een soort veldhoen en Hof van Twente heeft de steenuil.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.