Verkeer
Stuur appje
Zoek

'Hoezo zijn onze steden onaantrekkelijk om te wonen? Twente heeft juist alles!'

In Enschede, Hengelo en Almelo moet je niet zijn als je 'aantrekkelijk wilt wonen'. Dat laat de nieuwe Atlas voor gemeenten deze week zien. Op de ranglijst van de 50 grootste gemeenten van Nederland staat Enschede op 44, Hengelo op 45 en Almelo op 46. Bij 1Twente Vandaag spraken we erover met senior onderzoeker Jornt Mandemakers van onderzoeksbureau Atlas Research én we vroegen de mensen op straat in Hengelo of zij de Twentse steden ook zo laag inschalen.

De ranglijst is niet gebaseerd op het gevoel van de onderzoekers. "We kijken naar een heleboel kenmerken van gemeenten die mensen aantrekkelijk vinden", zegt Mandemakers. "Zoals het voorzieningenniveau, veiligheid, de bereikbaarheid van werk, onderwijs en natuur, of het historische binnensteden zijn en hoe mooi de woonomgeving is." De gemeenten worden langs elk van die kenmerken gelegd en daar rolt een score uit.

'Het is hier fantastisch'

Dat de drie grootste Twentse steden zo laag scoren, wil er bij veel mensen op straat in Hengelo niet in. In elk geval niet bij de oudere generatie. Een vrouw schampert: "Amsterdam op plek 1? Laat me niet lachen! Ik vind het een vieze stad en hoef er ook niet naar toe." Een andere dame is net zo verbolgen: "Ik ben hier opgegroeid en vind het hier fantastisch! Twente heeft toch alles?"

“Amsterdam op plek 1? Laat me niet lachen! Ik vind het een vieze stad!”

Historische binnensteden

Volgens de onderzoekers is dat juist het probleem: Twente ontbeert een hoog voorzieningenniveau, kent nauwelijks historische binnensteden en de bereikbaarheid van werk is laag. De nabijheid van een universiteit (UT) en een grote hbo-instelling (Saxion) is wel een pré. Onderzoeker Mandemakers: "De factor werk telt in ons onderzoek het zwaarst mee. Daarbij kijken we inderdaad niet naar Duitsland, alleen naar de omliggende regio in Nederland." Of dat niet gemoeten had? Er werken immers nogal wat Tukkers 'oawer 'n poal'. Daar laat de onderzoeker zich niet over uit.

Hengelo hard gekelderd

Van de drie Twentse steden is Hengelo in vergelijking met 2021 het hardst gekelderd. Van plek 28 naar plek 45. Daar kan Hengelo overigens zelf niet zoveel aan doen, legt Mandemakers uit: "We zijn twintig jaar geleden begonnen met deze onderzoeken in het kader van de Atlas voor gemeenten. Het werd dus tijd om het model te herijken. In die twintig jaar tijd zijn de woonvoorkeuren van mensen veranderd. Dat is hierin meegenomen en vandaar die soms heftige schommelingen."

Depressief

De jongeren die 1Twente in Hengelo voor de camera krijgt, zijn het wel eens met de onderzoekers: "Er is hier veel leegstand en weinig moderne architectuur. Het is een beetje doods en ik kan me voorstellen dat jonge mensen hier sneller depressief worden." Een meisje vindt dat Hengelo vooral bepaalde modeketens mist: "Er moet snel een Zara naar Hengelo komen!"

Verborgen schatten

Een man mist niet per se bepaalde winkels, maar wel mooie gevels: "Ik ken natuurlijk niet alle Nederlandse steden, maar dat missen we hier wel: mooie historische binnensteden." Een toerist uit Delft (plekje 10 op de lijst) slaat de onderzoekers juist om de oren met haar bevindingen: "Ik heb hier verborgen schatten ontdekt. Jullie onderschatten je kwaliteiten en moeten bevoorrecht zijn met jullie ruimte en welvaart."

'Maak werk van werk'

Volgens onderzoeker Jornt Mandemakers kunnen beleidsmakers veel nuttige informatie uit de Atlas voor gemeenten halen. "Ik zou de Twentse bestuurders willen aanraden meer werk te maken van het bereikbaar maken van werk. En dan krijgen jullie volgend jaar een nieuwe kans."

Atlas2023 Figuur5 Woonaantrekkelijkheidsindex 1
De woonaantrekkelijkheidsindex van 2023
Beeld: Atlas Research
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.