Voormalig buurthuis Het Kompas aan de IJstraat in Enschede staat al geruime tijd op de gemeentelijke verkooplijst. Maar niemand wil het hebben, omdat de naastgelegen brandweerkazerne qua hinder eventuele woningbouw in de weg zit. Dus zijn de plannen veranderd: het college stelt nu voor om miljoenen in het gebouw te investeren, zodat Enschede-Noord er een bruisend wijkcentrum voor terugkrijgt.
In 2019 is besloten om de gemeentelijke stadsdeelkantoren af te stoten. In Zuid (Wesselerbrinklaan), Oost (Noord Esmarkerrondweg) en West (B.W. ter Kuilestraat) is dat inmiddels gelukt. Alleen in Noord (Zaanstraat), recht tegenover Het Kompas wordt het door leegstand geteisterde stadsdeelkantoor nog een kleine club ambtenaren van stadsdeelbeheer en het wijkteam gebruikt. De gemeente wil nog altijd van het kantoor af, omdat het niet uitnodigt tot ontmoeting of samenwerking.
Twee vliegen in één klap dus. Als de overgebleven ambtenaren in stadsdeelcentrum Noord hemelsbreed 100 meter verhuizen, kunnen zij hun intrek nemen in Het Kompas. Het oude buurthuis heeft een laagdrempelige uitstraling en dat past bij hoe de gemeente in de wijken wil werken: dicht bij de inwoners. In Wesselerbrink werd sluiting van wijkcentrum De Magneet eerder al voorkomen door een samenwerking met de gemeente. En in Pathmos is met De Boei een 'hart van de wijk' gered.
Ook bij Het Kompas moet dat gaan gebeuren. Niet alleen ambtelijke medewerkers gaan er naartoe, maar ook worden werkplekken gecreëerd voor bijvoorbeeld de politie, jongerenwerk Alifa, de Wijkwijzer en andere wijkinitiatieven. 'Met de verbouwing van Het Kompas ontstaat er een levendig centrum dat goed zichtbaar is voor de wijkbewoners', aldus het college.
En zo'n verbouwing mag wat kosten. Volgens het actuele prijspeil is er ruim 9,5 miljoen euro nodig om Het Kompas op te waarderen. Daar komen in totaal 47 werkplekken, zes vergader- en spreekruimtes, een trainingsruimte, een keuken en een grote ontmoetingsruimte voor terug. Bovendien wordt het gebouw gasloos en energieneutraal door gebruik te maken van 400 zonnepanelen, een warmtepomp en isolatie. Daarnaast komt er een sedum dak.
Voor een deel van de kosten zijn al budgetten aanwezig, de gemeenteraad wordt gevraagd om de resterende 3,2 miljoen euro aan te vullen. Als Het Kompas volledig wordt ingevuld, is de gemeente niet langer de leegstandskosten (172.000 euro per jaar) kwijt.
De grote vraag is wat er na de verhuizing gaat gebeuren met het stadsdeelcentrum Noord. Op dit moment onderzoekt woningcorporatie Domijn of de verdieping die in gebruik was door de gemeente kan worden omgebouwd tot woningen. Er zijn ook gesprekken gaande over de voorwaarden waaronder het kantoor verkocht kan worden. In de loop van dit jaar wordt daar meer over duidelijk.