Naar de middelbare school gaan. Een veel te zware rugtas, opnieuw vrienden maken en een andere route naar de school, van de basisschool naar de middelbare school is een behoorlijke verandering voor afzwaaiende groep achters. Niet alleen voor de kinderen is dat een flinke verandering, maar ook voor de ouders. Om de aankomende brugpiepers op weg te helpen, bedacht theatergroep Playback uit Utrecht samen met Stichting LOES uit Almelo een creatieve spoedcursus.
Een spoedcursus naar de middelbare school gaan, maar dan in theatervorm. Dat theaterstuk is op woensdagavond 31 mei te zien in MFA Eninver aan de Apollolaan 1 in Almelo. In het theaterstuk zijn verschillende situaties te zien en moeten volgens Henrike Nijman, coördinator van Stichting Loes, ouders een beeld geven van wat er gaat gebeuren en waar zij zich op kunnen voorbereiden.
Nijman schetst een aantal scènes van het theaterstuk waarbij de vader verwonderd is over het nieuwe gedrag van zijn dochter. Voorheen was het buiten spelen, nu is het bankhangen met een telefoon in haar handen, kauwgom in haar mond en een grote mond. “Of dat ouders hun kinderen proberen te ondersteunen met het wiskundehuiswerk en erachter komen dat dat wel heel anders is dan vroeger.”
Het wordt een interactieve voorstelling. “We laten de scènes eerst escaleren en leggen daarna de voorstelling stil om aan de ouders te vragen hoe zij dit thuis zouden aanpakken”, vertelt Nijman. Aan de hand van de input van ouders, wordt de scène hervat en improviseren de spelers verder met de tips die zij gekregen hebben uit de zaal. “Het leuke is: het podium vergroot alles natuurlijk heel uit. Zo erg is thuis nog niet, dus dat verlaagd voor ouders de drempel om hulp te vragen.” Nijman vertelt dat er langs de kantlijn van het podium ook professionals aanwezig zijn, die het gesprek één op één met ouders kunnen aangaan en de vragen van ouders kunnen beantwoorden. Het theaterstuk is volgens Nijman een luchtige vorm om grote problemen aan de orde te stellen.
“Er zijn ook kinderen in deze periode die echt van het padje raken”, vervolgt Nijman haar verhaal. “Ze komen in aanraking met nieuwe vrienden, komen op school in aanraking met gamen, drugs, alcohol en je wil meiden wat weerbaarder maken. Het zijn best grote dingen. Je hebt ook kinderen die studiedruk ervaren en daar somber van raken. Als je als ouders daarvoor open kan staan en dat bespreekbaar kan maken, dan kan je veel betekenen voor je kind. Dat is het allerbelangrijkste van die avond.”
De voorstelling is vooral gericht op ouders maar Nijman vertelt dat kinderen ook mee mogen. “Het is heel leuk om deze voorstelling met ouders en kinderen te doen, want kinderen hebben vaak ook bruikbare tips voor hun ouders.”
De voorstelling is woensdagavond 31 mei te zien in MFA Eninver aan de Apollolaan 1 in Almelo van 19.30 uur tot 21.00 uur. Toegang is gratis, wel aanmelden via de website van Stichting Loes: https://www.loes.nl/agenda/ite...