Het is nog niet helemaal duidelijk wanneer, maar zeker is dat in Twente één streekomroep wordt gevormd. Dat betekent dat de huidige lokale omroepen hun licenties kwijtraken en dat die naar de streekomroep gaan. Staatssecretaris Gunay Uslu van Cultuur en Media schreef deze week een brief naar de Tweede Kamer waarin ze haar plannen over lokale omroepen ontvouwt.
Het plan van vier lokale omroepen om een tweede streekomroep in Twente op te richten, gaat dus niet door. RTV Sternet Haaksbergen, Hofstreek Omroep, Radio350 Rijssen Holten en AAVisie Almelo ondertekenden daartoe onlangs een intentieverklaring.
De staatssecretaris houdt in haar brief vast aan de vorming van tachtig streekomroepen en geeft geen ruimte voor het verder opsplitsen van de onder andere door de Nederlandse Lokale Publieke Omroep (NLPO), lokale omroepen en gemeenten zelf vastgestelde regio’s. Dat betekent dat er in Twente ruimte is voor één omroep die z’n vleugels uitslaat in de steden en dorpen van de regio.
De beoogde datum waarop de wet ingaat die de streekomroepvorming mogelijk maakt, is 1 januari 2025. Het beëindigen van de bestaande licenties zal naar alle waarschijnlijkheid per 31 december 2025 gebeuren, waarna de streekomroepen vanaf 1 januari 2026 van start kunnen gaan.
Naast het plan van de vier eerdergenoemde lokale omroepen is Streekomroep 1Twente samen met Twente FM in Noordoost Twente drukdoende de nieuwe streekomroep gestalte te geven. Inmiddels bereiken de samenwerkingspartners zo’n 460.000 van de 600.000 Twentenaren in Noordoost Twente, Wierden, Hengelo, Almelo, Enschede.
1Twente en Twente FM hebben eigen redacties in Noordoost Twente, Almelo, Hengelo en Enschede. Beide lokale omroepen zetten in op professionalisering van het journalistieke werk.
Die richting willen de staatssecretaris, NLPO en VNG ook op. “Schaalvergroting in onontkoombaar om te komen tot die professionele, onafhankelijke en financieel gezonde omroep”, stelt Uslu in haar brief.
Overigens is het Commissariaat voor de Media verantwoordelijk voor de aanwijzing van de lokale omroepen die de streekomroepvorming ter hand moeten nemen.
“Als er sprake is van meerdere gegadigden in een verzorgingsgebied, zal er een keuze gemaakt moeten worden gemaakt. Er is maar één aanwijzing per verzorgingsgebied beschikbaar”, wordt in de brief van de staatssecretaris gesteld.
Die keus wordt gemaakt op grond van toetsbare en objectieve criteria als professionaliteit en financiële stabiliteit.