De Provincie Overijssel vindt dat de gemeente Hengelo alle zeilen bij moet zetten om statushouders huisvesting te bieden. Dat blijkt uit het Totaalbeeld Interbestuurlijk Toezicht 2023, een soort ‘schoolrapport’ dat de gemeente jaarlijks krijgt van de provincie Overijssel. Op meerdere onderdelen moet de gemeente extra stappen zetten, ook op het gebied van archivering.
De provincie houdt op bepaalde gebieden toezicht op de gemeentes, waaronder hoe goed de gemeentes omgaan met de huisvesting van statushouders. Dit zijn asielzoekers met een verblijfsvergunning. De gemeente Hengelo is in het rapport overall van 'groen' naar 'oranje' gegaan. Dit dankzij de lagere score op dit terrein en op het terrein van archivering van gemeentelijke stukken.
Gemeenten moeten op basis van het inwonersaantal een bepaald aantal statushouders passende woonruimte bieden. Door de woningnood zitten veel gemeenten met hun statushouders in de maag. Het komt dan ook niet als een verrassing dat ook Hengelo nu moeite heeft met het huisvesten van deze doelgroep.
Volgens de gemeente komt de verkleuring van groen naar oranje doordat de huisvestingsnorm steeds naar boven wordt bijgesteld, omdat de instroom van asielzoekers steeds groter wordt: ‘Ten tijde van de het opstellen van het totaalbeeld had de gemeente onvoldoende capaciteit om aan de (hogere) taakstelling te voldoen’, schrijft de gemeente aan de gemeenteraad.
Tijdens het peilmoment had de gemeente Hengelo inderdaad een achterstand van 24 statushouders, die een woning toegewezen moesten krijgen. Hengelo moet van de provincie de komende periode werk maken om de achterstand in te halen. Iedere drie maand moet de gemeente in gesprek met de provincie over de voortgang.
De provincie gaf Hengelo ook een compliment: ‘Dit laat onverlet dat we waardering uitspreken voor de capaciteit die de gemeente heeft ingezet met betrekking tot de opvang van asielzoekers’, aldus de provincie. Hiermee wordt gedoeld op de opvang van asielzoekers in voormalig verzorgingstehuis Backenhagen en de huisvesting van 470 Oekraïners in sloopwoningen in De Nijverheid en in het oude stadskantoor aan de Hazenweg. Op deze laatste locatie biedt de gemeente ook crisisopvang aan aan tientallen asielzoekers uit Ter Apel.
In Nederland houden zowel het Rijk als de provincies toezicht op de gemeentes. De provincie houdt toezicht op ruimtelijke ordening, bouwen, milieu, huisvesting, monumenten, archivering en constructieve veiligheid van gebouwen. Dat heet het Interbestuurlijk Toezicht (IBT). Ieder jaar worden gemeenten op deze punten gecontroleerd en krijgen ze een rapport. Er zijn er drie niveaus: groen, oranje en rood. Bij groen is de gemeente goed bezig, bij oranje moet de vinger aan de pols gehouden worden en bij rood geldt er een strenger toezichtregime.