De komende weken worden er op 187 plekken in Hengelo bioboxen geplaatst. Hier kunnen mensen tegen betaling (8 cent per 10 liter) hun gfe-afval kwijt. Deze week is begonnen met de aanleg van de betonnen funderingen.
Als eerste worden de bioboxen geplaatst waar nu nog de Voedselfiets etensresten inzamelt. Vervolgens worden de overige bioboxen geïnstalleerd. Vanaf 1 juli kunnen de eerste bewoners de biobox gebruiken. Op die datum zal ook de Voedselfiets stoppen. Naar verwachting kunnen eind augustus alle hoogbouwbewoners gebruik maken van een biobox in hun buurt. Die mensen gooiden hun gfe-afval tot nu toe noodgedwongen bij het restafval. Zij hadden meer restafval hebben dan noodzakelijk en daardoor extra kosten.
Als de bioboxen geplaatst zijn, kunnen de ruim 11.000 Hengelose hoogbouwhuishoudens hun etensresten apart scheiden. De biobox bestaat uit een metalen behuizing met daarin een minicontainer van 240 liter. Aan de bovenkant is een inwerptrommel geplaatst met een inhoud van 10 liter. Huishoudens kunnen zo met regelmaat kleine hoeveelheden etensresten wegbrengen. De box is net als de ondergrondse restafvalcontainers voorzien van een toegangssysteem; het kost 8 cent per keer om met de milieupas etensresten weg te gooien.
Vanaf 2024 zijn gemeenten verplicht om bij alle hoogbouwwoningen apart etensresten in te zamelen. Daarom heeft de gemeenteraad ervoor gekozen de Voedselfiets, die maar op een beperkt aantal plekken in de stad kwam, in te ruilen voor de biobox. Een woordvoerder laat weten dat de medewerkers andere bezigheden krijgen via de SWB. "De bakfietsen gaan we op een andere manier binnen de gemeente inzetten. We zijn bezig om een nieuwe bestemming te vinden." Eerder opperde wethouder Freriksen om ze te gebruiken bij de inzameling van afval voor het nieuw te bouwen circulair ambachtscentrum aan de Wegtersweg.
Hoogbouwbewoners krijgen van de gemeente de komende maanden een speciaal biobakje, waarmee ze gfe-afval (groente-, fruit- en etensresten) kunnen scheiden. Dit bakje past precies op de biobox en moet het de inwoners makkelijker maken om etensresten weg te gooien. Bij het bakje zit een wikkel met informatie over wat wel en niet in de biobox mag.
Over de locaties hebben de Hengeloërs actief meegedacht: 35 van de 96 ingediende zienswijzen zijn gehonoreerd, waardoor er bioboxen op andere plekken komen dan oorspronkelijk bedoeld.
Het definitieve plaatsingsplan is te vinden op www.hengelo.nl/biobox. Nu de bezwaarprocedure is afgelopen, kunnen mensen alleen via de Raad van State nog een beroepsprocedure starten. "In eerste instantie wordt op alle 187 locaties een biobox geplaatst. Als door een beroepsprocedure bij de Raad van State een locatie vervalt, wordt deze verwijderd." Dat levert overigens nauwelijks extra kosten op, legt de woordvoerder uit: "Alleen de betonnen funderingsplaat en de inzamelzuil moet verplaatst worden. Er zijn geen kosten voor grondwerk, alleen voorrijkosten. Die kosten wegen niet op tegen het gebruiksgemak dat wij met de biobox aan een grote groep bewoners bieden."
De gemeente Hengelo heeft besloten om de beroepsprocedure niet af te wachten, omdat een uitspraak van de Raad van State mogelijk wel een jaar kan duren. "Zo lang kunnen we de omwonenden niet deze vorm van afvalverwerking onthouden. Dat zou niet eerlijk zijn voor mensen die in hun omgeving wél een biobox hebben."
De bioboxen zullen wekelijks geleegd gaan worden. De gemeentewoordvoerder verwacht niet dat een biobox van 240 liter (24 stortingen van maximaal 10 liter) sneller vol zal zitten en dat mensen om die reden afval bij de container achterlaten.