In het donker naar de theaterzaal geleid worden en niet weten wat je eigenlijk ziet? Dat gebeurt bij het muziektheaterstuk Harmonie. De voorstelling wordt tussen vrijdag 30 juni en zaterdag 22 juli gespeeld in het Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede.
Harmonie is een komisch, maar ook tragisch stuk over afscheid nemen en opnieuw beginnen. Vanaf moment één worden kijkers interactief meegenomen in het verhaal. Niet alleen het podium, maar ook de zaal wordt gebruikt als speelveld voor de acteurs.
Dirigent Herbert, gespeeld door John Buijsman, moet vanwege zijn ziekte Parkinson stoppen met dirigeren. Het verhaal gaat over zijn afscheidsconcert. De dochter van Herbert, gespeeld door Julia van der Vlugt, probeert het orkest ondanks alle tegenslagen bijeen te houden. Door de komst van een nieuwe dirigent ontstaan er komische situaties. Complete chaos volgt wanneer relaties stukgaan, er geen geld is voor nieuwe instrumenten en de leden hun repetitieruimte kwijtraken.
Daniël Janssen van het Wilminktheater vertelt trots over de voorstelling. “Het wordt echt lachen. Het is qua humor een beetje een mix tussen Hockeyvaders en Gooische Vrouwen.”
"Het is een interactief muziektheaterstuk waarbij je eigenlijk niet weet wat je ziet", legt scriptschrijver en regisseur Jasper Verheugd uit. “Zonder dat bezoekers iets hoeven te doen, zijn ze vanaf binnenkomst al onderdeel van het verhaal.” Acteur Stijn Westenend, die Lesley speelt in de productie, bevestigt dat: "Een muziektheaterstuk als Harmonie kom je niet zo vaak tegen."
Donderdagmiddag was de officiële opening in Enschede in het Wilminktheater. De cast van de voorstelling presenteerde zichzelf voor het eerst in het decor en gaf een voorproefje van de muziek die wordt gebruikt. Instrumenten, achtergrondmuziek en zangstemmen klonken door de theaterzaal.
Op 23 mei ging de kop er al af in het Polanentheater in Amsterdam. "Veel acteurs wonen in Amsterdam, dus het was logisch om daar de eerste opening te doen", legt Daniël Janssen uit. “De zaal in het Wilminktheater was nog bezet, dus daar konden we niet in. Vanaf nu wordt er iedere dag in Enschede gerepeteerd.”
Bij muziektheater hebben muzikanten doorgaans zelf ook een rol als acteur of actrice in de voorstelling. Of andersom, zoals Remko Vrijdag in de Harmonie: hij is al acteur en wordt omgedoopt tot muzikant. In musicals is dit meestal niet het geval, hier hebben de muzikanten geen rol als speler.
Daarnaast zijn musicals vaak combinaties van muziek, theater, zang en dans. Muziektheater integreert deze disciplines echter tot een optimaal niveau waarin ze versmolten zijn met elkaar.
De vaste cast bestaat uit acht mensen, waarvan er ongeveer vijf á zes een muziekinstrument bespelen. “Toen ik werd gevraagd voor de voorstelling, werd er met een beetje dwang een eufonium in mijn handen gedrukt”, vertelt acteur Remko Vrijdag lachend. “Ik bespeel het koperen blaasinstrument nu ongeveer twee weken. Ik ben trots dat er in ieder geval geluid uit komt.”
Naast de vaste cast is er bij de voorstelling een harmonieorkest. Dat bestaat uit allemaal verschillende muzikanten: van amateur tot professionals. Janssen: “Het harmonieorkest is een soort roulatie van muzikanten, met een vaste basisgroep. We kunnen niet iedereen vragen om iedere voorstelling aanwezig te kunnen zijn. Inschrijvingen voor muzikanten staan nog steeds open.”
De reguliere toegang kost 25 euro, maar er zijn ook vip-tickets beschikbaar voor de show. Bezoekers met zo'n kaart krijgen een belevingstour als voorprogramma. Ze krijgen een hapje en een drankje en bekijken de voorstelling niet vanuit een gewone zitplek. “De voorste theaterstoelen in de zaal gaan eruit en daar komen tafeltjes met stoelen voor een gezellige sfeer”, legt regisseur Jasper Verheugd uit. Deze kaarten zijn vijftig euro. De voorstelling wordt twaalf keer gespeeld tussen vrijdag 30 juni en zaterdag 22 juni.