Verkeer
Stuur appje
Zoek

Overijssel wil meer blauw op straat; Burgemeesters praten mee over betere verdeling

18635 politie
Beeld: Politie

Oost-Nederland is een van de regio’s die te weinig politieagenten krijgt. Minister Dilan Yesilgöz van Justitie en Veiligheid werkt aan een nieuw verdeelmodel, dat ervoor moet zorgen dat politieagenten beter verdeeld worden over het land. Burgemeester van Enschede Roelof Bleker leverde samen met Overijsselse collega's de nodige input.

Uit onderzoek van de NOS bleek eerder dat Oost-Nederland te weinig politieagenten krijgt, terwijl de Randstad er juist te veel heeft. De eenheid Oost-Nederland heeft volgens het verdeelsysteem recht op zo'n duizend agenten extra, becijferde de NOS. Al plaatst de Enschedese burgemeester Roelof Bleker daarbij wel een kanttekening. "Het behoeft enige nuancering, want deze berekening ging uit van een verouderd rekenmodel". Maar dát meer blauw op straat geen overbodige luxe is, vinden de burgemeesters van de Overijsselse steden wel degelijk.

Input uit Overijssel

Voor het nieuwe verdeelsysteem van politieagenten waaraan de minister nu werkt, gaven ze de nodige input. Zo willen de burgemeesters dat er bij de verdeling van agenten meer gekeken wordt naar het inwoneraantal van de regio, maar ook dat er een nieuwe manier komt om de werkdruk bij de politie te meten.

Ook willen ze dat er vaker geëvalueerd wordt of de politiecapaciteit wel eerlijk verdeeld is over het land. "De minister heeft positief gereageerd op het verzoek en er is vertrouwen dat een vernieuwd model goed zal uitpakken voor Oost-Nederland", zegt Bleker namens de burgemeesters van de andere Twentse steden.

icon_main_info_white_glyph

Nieuwe verdeling

De wijze waarop nieuwe politiesterke wordt verdeeld - de sterkteverdelingssystematiek - wordt op dit moment vernieuwd. Daarbij gaat het om de plaatsing van aspirant-agenten, maar ook om overplaatsingen van agenten vanuit een andere regio. Minister Yesilgöz zegt daarbij te kijken naar de werklast van de regionale eenheden, maar ook naar de beschikbaarheid en bereikbaarheid van de politie.

Schaarste

Minister Yesilgöz zegt 'te onderschrijven dat het belangrijk is om de dekking voor handhaving en toezicht goed te verdelen over Nederland'. "Tegelijk is de politiecapaciteit schaars. Die schaarste wordt in alle eenheden gevoeld", zegt ze.

Wanneer het nieuwe verdeelmodel klaar is, is nog niet duidelijk. "We wachten daar nu op", zegt Bleker.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.