De kogel is door de kerk: Enschede krijgt een nieuw zwembad mét recreatieve elementen. Dat heeft de gemeenteraad maandagavond in ruime meerderheid besloten. Dat is een opluchting voor het college van B&W, want die zag een eerder voorstel - zonder financiële dekking en zonder speeltoestellen - drie weken geleden weggestemd worden door de gemeenteraad. Dat kon gebeuren, omdat de oppositiepartijen vanwege de vakantie van drie fractieleden van coalitiepartij Burgerbelangen, in de meerderheid waren.
Aan die tumultueuze vergadering van 15 mei zijn door de coalitiepartijen weinig woorden vuil gemaakt. Burgerbelangen, VVD, PvdA en ChristenUnie strooiden daarentegen met complimenten. Voor het college, voor de oppositiepartijen, maar ook voor zichzelf; dat zij er afgelopen week 'samen' in zijn geslaagd om toch een breed gedragen voorstel in de raadzaal te krijgen. Het resultaat is een nieuw sportbad en een instructiebad ter vervanging van het huidige Aquadrome. Afgelopen week zijn daar een familieglijbaan, een klimwand, een waterval en een peuterbad aan toegevoegd.
Met name BBE, PvdA en ChristenUnie kregen er flink van langs van de oppositiepartijen. Volgens Henri de Roode (CU) en Rienke Hofman-Bijlstra (PvdA) was het ontbreken van een financiële dekking niet goed en Danny van Wakeren (BBE) prees het feit dat vanwege de minimale meerderheid de coalitie deze keer genoodzaakt was om samen met de oppositie in gesprek te gaan om alsnog steun te krijgen voor een nieuw zwembad.
Daar sloegen oppositiepartijen direct op aan. "Waarom heeft u dan niet eerder aan de bel getrokken, als u al uw twijfels had?", wilde Hidde Heutink (PVV) weten. Een duidelijk antwoord, behalve dat er wel vertrouwen was in een goede afloop, bleef uit. "Waarom plaatst u dan op Facebook een reactie dat de oppositie uit eigen belang tegen het voorstel heeft gestemd?", vroeg Mart van Lagen (CDA), maar ook Piet van Ek (SP), aan BBE. Die nam bij monde van Van Wakeren deze zinsnede overigens weer terug met de toevoeging dat de tegenstem vanuit 'politieke overtuiging' was gebeurd.
Opvallend was de positie van D66. Raadslid Linsey van der Veen maakte gehakt van het aangepaste voorstel door opnieuw vraagtekens te zetten bij de gekozen financiële dekking (zoals geld uit het potje preventie) voor de jaarlijkse extra exploitatiekosten van 462.000 euro. De totale investering, ruim 30 miljoen euro plus 1,7 miljoen (inclusief btw) voor recreatieve elementen, vindt de partij eigenlijk te veel geld.
Voor D66 was het ontbreken van speeltoestellen nooit een reden geweest om tegen te stemmen. "We doen de aanbesteding misschien wel op de piek van de markt", aldus Van der Veen. Met andere woorden: over een paar jaar kan het misschien veel goedkoper. Dat D66 uiteindelijk toch overstag ging heeft te maken met dat er voldoende vertrouwen is dat de financiële dekking niet ten koste gaat van investeringen in kansengelijkheid. Dat zette weer kwaad bloed bij collega (oppositie)partijen. PVV'er Heutink suggereerde dat D66 is 'omgekocht' voor hun ja-stem. Volgens D66 en het college is van zo'n deal geen enkele sprake.
Zijn dan echt alle 37 aanwezige raadsleden (van de 39) blij met het nieuwe zwembadvoorstel? Nou, nee. Er was één stem tegen de totale investering van ruim 32 miljoen euro. En die kwam van EnschedeAnders. "Wij nemen wel onze financiële verantwoordelijkheid", aldus raadslid Herman Brouwer. "Het geld lijkt hier tegen de plinten te klotsen, maar de komende jaren zal blijken dat we het hard nodig hebben. Renoveren van Aquadrome is op dit moment de enige juiste optie."
Een amendement op initiatief van GroenLinks om er voor te zorgen dat er in de toekomst minstens zo veel vrije uren voor baanzwemmen en recreatief zwemmen overblijven als nu het geval is bij Aquadrome (40 uur per week), is door de gehele raad aangenomen.
De bouw van het nieuwe zwembad vraagt om een investering van meer dan 32 miljoen euro. Deze is opgebouwd uit een aantal aspecten:
- De bouw van het zwembad, inclusief kostenstijging: ca. 26 miljoen euro
- Extra duurzaamheidsmaatregelen: 1,2 miljoen euro
- Opwaarderen buitenruimte: 1,2 miljoen euro
- Recreatieve elementen: 1,7 miljoen euro
- Overname grond van Sportaal: 2,5 miljoen euro
De aankoop van de grond onder het toekomstige zwembad is noodzakelijk nu de gemeente de bouw van sportbedrijf Sportaal overneemt. Het is ook een verkapt reddingsplan om het noodlijdende Sportaal genoeg financiële armslag te geven voor toekomstige leningen.
Bovengenoemde bedragen zijn inclusief btw.