Een feestje is nooit weg, maar als je Enschedeërs met enig historisch besef moet geloven wordt het festijn ter gelegenheid van het 700-jarig bestaan van de stad groot, groter, grootst. Ze komen superlatieven tekort. Over twee jaar in 2025 is het zover en vieren we de 700e verjaardag van Enschede. Het feest ‘door en voor de Enschedeërs’ wordt nu al in de steigers gezet. Programmamanager Arjan Beerman van de gemeente is drukdoende om inwoners enthousiast te krijgen, activiteiten te ontwikkelen, de organisatie op te zetten en geld los te krijgen.
Enschede 700 is de werktitel en iedereen mag meedoen. Over anderhalf jaar moet het gebeuren en viert de stad het feestjaar. Niet onlogisch, want elke 50 jaar wordt het verkrijgen van de stadsrechten in 1325 gevierd. Zo werd ook het 650-jarige bestaan van Enschede uitgebreid herdacht. Behalve de bekers, medailles en munten die destijds werden verhandeld’ legden stratenmakers in de Hofstraat achter het stadhuis het getal 650 in het wegdek als stille getuige van het jubileumjaar.
Behalve de een miljoen euro die de gemeenteraad uit wil geven voor het feest, staat er nog niet zo heel veel vast. Ja, er komt een onafhankelijk stichting die beoordeelt of en hoeveel geld een activiteit in het jubileumjaar ontvangt. Diezelfde stichting die nog moet worden opgericht, krijgt ook de taak om er via bijvoorbeeld sponsoring nog een miljoen bij te vinden.
Maar de ideeën en dus het uiteindelijke programma moeten uit de samenleving komen. Welke spelregels voor festiviteiten en hoe die moeten worden aangevraagd, wordt in juli bekend. De gemeenteraad stelt de kaders vast en daarna mag iedereen losgaan.
De geschiedenis vieren, terugkijken naar waar de stad vandaan komt, trots zijn op Enschede, ‘maar ook verder kijken waar we naar toe gaan’ is voor de programmamanager van belang. Het is niet voor niets dat er feest wordt gevierd.
Lees verder onder de foto.
Enschede was voor 1325 onderdeel van het Bisdom Utrecht, dat alles bepaalde. Daarna mocht de stad de eigen rechtspraak regelen, handel drijven en kregen de burgers de kans om zichzelf verkiesbaar te stellen voor het stadsbestuur. “We werden eigenaar van onze eigen grond”, aldus Beerman.
Begin mei kwamen al zo’n 200 geïnteresseerde Enschedeërs bij elkaar. “Op die avond werden al veertig plannen ingebracht”, aldus Beerman. Zo wil de Historische Sociëteit de in Enschede gebruikte tram, bouwjaar 1907, terughalen naar de stad en die een mooie plek geven. “Het is nog mooier als we ‘m kunnen laten rijden”, zei een van de plannenmakers.
Lees verder onder de video.
Anderen pleitten voor wijkfeesten, om vooral ‘de mensen die aan de rand staan’ niet te vergeten. Een groter idee is om de hele singel af te sluiten en er een festivalterrein te maken waar allerlei activiteiten plaatshebben. “Het is een uitgelezen kans om verbinding tussen de inwoners tot stand te brengen.”
Kleine sympathieke festiviteiten tot grote festivals. In principe is alles mogelijk, maar het zijn uiteindelijk wel de gemeenteraad die de spelregels vaststelt en de onafhankelijke stichting, die ondersteuning verleent en het geld verdeelt, die oordelen over de aanvragen.
Enschedeërs die in de startblokken staan om hun feestelijk activiteiten voor het jubileumjaar in 2025 te spuien, moeten nog even geduld hebben. In juli stelt de gemeenteraad de spelregels vast zodat duidelijk wordt aan welke criteria de ideeën moeten voldoen. Momenteel wordt druk gewerkt aan de website Enschede700.nl waar de criteria, de aanvragen en de ideeën te vinden zijn.
Utrecht en Gouda werden bij de voorbereidingen betrokken, omdat die steden hun jubileumviering achter de rug hebben. Van Gouda werd de oprichting van de onafhankelijke stichting met ANBI-status afgekeken en van Utrecht een goede raad, want de Domstad begon ook anderhalf jaar voor het begin van de festiviteiten met de organisatie. De woordvoerster van die stad zei: “Starten, nu.”