Verkeer
Stuur appje
Zoek

Heropening zwembad in Glanerbrug wordt zware dobber: renovatie kost miljoenen (als er genoeg stroom is)

De Brug screenshot
Zwembad De Brug, zoals het er in de zomer van 2022 bij lag.
Beeld: 1Twente

De discussie over het nieuwe zwembad op Het Diekman is nog maar net beslecht of het volgende slepende zwembaddossier in de gemeente Enschede dient zich aan. Het onderzoek naar de (on)mogelijkheden van renovatie van De Brug in Glanerbrug is afgerond. Om het zwembad te kunnen heropenen is een investering van 4,4 miljoen euro (exclusief btw) nodig. En dat is het dubbele van het budget dat vorig jaar in het coalitieakkoord is toegezegd.

De heropening van De Brug is de boeken ingegaan als de belofte aan Glanerbrug. Voorafgaand aan de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022 vertelden bijna alle partijen in wijkkrant De Grensstreek dat zij positief staan tegenover het idee om het zwembad nieuw leven in te blazen. In 2017 is het bad gesloten vanwege bezuinigingen bij de gemeente.

Wens van Glanerbrug

Voor de inwoners van Glanerbrug is het verdwijnen van de lokale zwemvoorziening een aderlating, met name vanwege de zwemlessen van kinderen. In een enquête van Dorpsraad Glanerbrug onder 2200 inwoners gaf begin vorig jaar bijna iedereen aan dat het bad heropend moet worden. Daarmee werd De Brug hét verkiezingsthema in het grensdorp.

De Brug screenshot
Lees ook
Zwembad in Glanerbrug al bijna 5 jaar dicht: zo ligt het bad erbij en dit moet er gebeuren

In het coalitieakkoord van Burgerbelangen, VVD, PvdA en ChristenUnie is daar gehoor aan gegeven: er is een budget van 2,2 miljoen euro toegezegd voor een verbouwing, maar voor de exploitatie van het bad willen zij geen geld uittrekken. Eind vorig jaar is er door bureau Synarchis een onderzoek gestart naar wat er nodig is voor een heropening.

Flinke renovatie nodig

De lijst is lang. Een bijna compleet nieuw dak, wand- en vloerisolatie, een nieuw systeem voor luchtbehandeling, pompen en (hygiëne)filters, ledverlichting, een warmtepompinstallatie, 390 zonnepanelen, een nieuwe beweegbare bodem, vervangend tegelwerk: er moet heel wat gebeuren voordat De Brug weer klaar voor gebruik zou kunnen zijn.

Vorig jaar nam 1Twente een kijkje in De Brug. (Lees verder onder de video)

En net als bij het nieuwe zwembad van ruim 32 miljoen euro op Het Diekman, drukken ook in Glanerbrug de veranderde economische omstandigheden en inflatie zwaar op de kosten. Een totale investering van 4,4 miljoen euro (5 miljoen inclusief btw) is er volgens Synarchis nodig voor een volledige renovatie zodat het bad de komende 25 jaar zonder aardgasverbruik vooruit kan. Het ligt voor de hand dat de gemeente deze kosten op zich neemt, omdat Vastgoedbedrijf Enschede de eigenaar is van het pand.

icon_main_info_white_glyph

Is er wel genoeg stroom?

Los van alle investeringen, dreigt er een ander probleem te ontstaan bij een renovatie van De Brug. De wens is om het gebouw gasloos te laten worden, dus zijn een warmtepompinstallatie en zonnepanelen onmisbaar. Er is op dit moment echter niet genoeg netcapaciteit om overtollige stroom terug te leveren. In de zomermaanden (april t/m september) dreigt daardoor meer dan 12.000 euro aan elektriciteit verloren te gaan. Maar er is meer: de warmtepompinstallatie kan vanwege krapte op het elektriciteitsnet de komende jaren niet aangesloten worden. Gas is in de duurzaamheidsambities van de gemeente geen optie, dus is er zelfs een pelletkachel onderzocht. Ook daar wil de gemeente, los van inefficiëntie, niet aan.

Wie gaat het zwembad runnen?

Daarmee is nog niets gezegd over de jaarlijkse kosten om het zwembad ook daadwerkelijk te kunnen exploiteren. Denk aan de vaste lasten, onderhoud, personeel en andere bijkomende kosten. Al met al een kostenplaatje van 200.000 euro per jaar. De grote vraag is wie bereid is om deze kosten te dragen. Vanuit de Dorpsraad Glanerbrug is er geen animo om die verantwoordelijkheid (als aparte stichting) over te nemen, omdat de exploitatie van een zwembad te veel expertise vraagt.

Coalitieakkoord
Lees ook
Van afval tot drugs: 9 opvallende beloftes aan Enschede van de nieuwe coalitie

Het sportbedrijf Sportaal zou daartoe bereid zijn als er een 'realistische' bijdrage van de gemeente tegenover staat. Een marktpartij (in de praktijk Optisport of Sportfondsen) is ook een optie. Optisport heeft zelfs in een eerder stadium aangegeven dat er dan mogelijk nog een jaarlijkse bijdrage van 100.000 euro vanuit de gemeente nodig is. Dat zou, als er gebruik wordt gemaakt van vrijwilligers, nog gehalveerd kunnen worden.

Politici vergaderen in Glanerbrug

De grote vraag is of de gemeenteraadsfracties een investering van deze omvang zullen steunen. De beoogde renovatiekosten zijn immers twee keer zo hoog als het budget dat daarvoor beschikbaar is. Bovendien hebben de coalitiepartijen gezegd dat zij geen bijdrage willen leveren in de exploitatie. Het lijkt echter onmogelijk om het zwembad te exploiteren zonder een gemeentelijke bijdrage.

Aankomende dinsdag (13 juni, vanaf 19.30 uur) wordt het onderzoek van Synarchis gepresenteerd tijdens de vergadering van stadsdeelcommissie Oost in het gebouw van muziekvereniging Wilhelmina aan de Schipholtstraat. Aansluitend gaan lokale politici hierover met elkaar in gesprek.

icon_main_info_white_glyph

De belofte aan Glanerbrug

Steunt u de wens van inwoners om het zwembad in Glanerbrug te heropenen? Die vraag stelde De Grensstreek vorig jaar voorafgaand aan de gemeenteraadsverkiezingen aan alle partijen. De antwoorden zagen er zo uit:
Ja:
Burgerbelangen (heropenen óf nieuwbouw), CDA (private doorstart), PvdA, ChristenUnie, EnschedeAnders, Partij voor de Dieren en Forum voor Democratie.
Ja, mits financieel reëel: SP en GroenLinks.
Nee:
Volt en D66, waarbij D66 wél voorstander is van nieuwbouw.
Onbekend: VVD en PVV hebben de vragenlijst destijds niet ingevuld. Van de PVV is wel bekend dat zij voorstander was van heropening van De Brug.

(Bron: De Grensstreek, 10 maart 2022)

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.