Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo
Nieuws
Wierden

‘Ik kan beter met dieren dan mensen’: Peggy uit Hoge Hexel leeft op 11 hectare grond met haar zieke en gehandicapte honden

05062023 Hoge Hexel Peggy de Lange KFAAF
Peggy samen met haar zorghonden
Beeld:

HOGE HEXEL – “Een dierenleven is net zo belangrijk als een mensenleven”, zegt Peggy de Lange. Ze heeft een foundation voor zieke en gehandicapte honden. Momenteel woont ze met tien honden. “Vorige week waren dit er nog elf, en drie weken geleden twaalf.”


Het blijft niet alleen bij honden, zo heeft de dierenliefhebber ezels, koeien, paarden en de os Rudolf van maar liefst 1.90 meter lang en een gewicht van 1200 kilo. Haar hele leven draait om dieren. Op het moment dat Peggy op zichzelf ging wonen had ze twee zorghonden: “Daar is de liefde voor zorgdieren ontstaan.” Naast de foundation werkt ze fulltime bij Fiverr. In 2010 is ze in het toenmalig kleinschalige bedrijf gerold. “Het is een marktplaats voor freelancers en Ondernemers.’’ Fiverr groeide uit tot een groot bedrijf waarvan het hoofdkantoor is gevestigd New York.

Stichting

Peggy heeft haar eigen foundation, ‘Kindness For All Animals Foundation’(KFAAF). “We zijn een stichting die zich bezighoudt met zorgdieren. Dit zijn dieren die ernstig chronisch ziek zijn, gehandicapt of terminaal en hier komen om te sterven." Naast de vele honden zijn er meer dieren te bewonderen op haar landgoed. Ze vertelt dat de dieren op zo’n natuurlijk mogelijke manier leven bij haar. Niet alle dieren van de foundation wonen bij Peggy thuis. Ze heeft zorgdieren op afstand, hier begeleidt ze de eigenaren op afstand in. Ze zorgt ook voor de herplaatsing van dieren die gezond zijn.

Het aantal honden overtreft wel alle dieren, ze heeft honden met epilepsie en honden met handicaps. Zo heeft ze Seb, een hond met drie poten, en een blinde en dove hond, Alfi. "Hij heeft hier alle ruimte om vrij rond te lopen.” Ook heeft ze meerdere honden met epilepsie. “Deze kan ik niet alleen laten, je moet altijd bij ze zijn voor het geval er iets gebeurt.” Honden die lichamelijk gezond zijn maar gedragsproblemen hebben. ‘’’Deze zijn meestal verwaarloosd door de vorige eigenaar.”

“Gedragsproblemen komen negen van de tien keer door fouten uit
menselijke handen'', aldus Peggy.


Honden die lichamelijk gezond zijn maar gedragsproblemen hebben vangt ze op. “Deze zijn meestal verwaarloosd door de vorige eigenaar.” Deze kunnen worden herplaatst. Niet zomaar kun je zoveel zorghonden opvangen, hiervoor is een vakbekwaamheidsdiploma noodzakelijk, dit dient voor bedrijfsmatige activiteiten met huisdieren. “Het is denk ook een beetje gevoel ervoor hebben en snappen waar je mee bezig bent.”

Unieke plek

Peggy woont op een prachtige plek in het kleine Hoge Hexel. Een dorpje in gemeente Wierden. Ze heeft lang moeten zoeken voordat ze dit huis heeft gevonden. Ze had veel eisen om de dieren de beste leefruimte te geven. Ze had de wens voor een waterplaats, een bos en open stukken grond. Peggy is in bezit van drie bossen. Zo hebben de dieren de leefruimte die ze nodig hebben. In totaal heeft ze een elf hectare grond. Momenteel wordt er gewerkt aan het maken van looppaden om en rond haar huis. Wanneer dit af is komen er rondleidingen op het landgoed.

Liefde voor dieren

Peggy vertelt dat ze een bijzondere band met dieren heeft: “Ik durf bijna wel te zeggen dat ik een betere band met dieren heb dan met mensen.’’ Als kind was ze al gek op dieren. Ze woont al zo’n twintig jaren met grote groepen honden.

“Dieren zijn de rode draad in mijn leven.”

Wanneer Peggy op reis gaat voor werk, of wat leuks wil doen komt haar collega bij haar thuis. “Ze komt met haar koffer en blijft hier slapen.” Bij het hebben van zieke dieren is er een keerzijde. ‘’De omloopsnelheid is veel sneller hier.” Peggy heeft een ‘gedenkbos’ en een grafheuvel, dat is een officieel rijksmonument. Op die plek wordt de as uitgestrooid van de overleden dieren. “Ze komen niet alleen hier voor de zorg of om te sterven. Op het moment dat er geen kwaliteit van leven is en de levensvreugde is verdwenen kiezen we ervoor om de dieren te euthanaseren. Het proces van euthanasie begeleiden wij, we cremeren ook zelf.”
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.