Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.

Turkse hapjes en rondleiding tijdens open dagen Oldenzaalse Fatih Moskee

Oldenzaal Fatih Moskee
Oldenzaal Fatih Moskee
Beeld:

OLDENZAAL - Met heerlijke Turkse hapjes en een eventuele rondleiding houdt de Oldenzaalse Fatih Moskee op zowel zaterdag 3 als zondag 4 juni open dag van 10.00 tot 18.00 uur. “Omdat veel mensen nieuwsgierig zijn hoe een Moskee er van binnen uit ziet en wat er gebeurd, is dit een mooie laagdrempelige mogelijkheid om ons te bezoeken”, zegt Mevled Yildirim namens de organisatie.

Verborgen

Van de buitenkant valt de Moskee aan Berkstraat niet zo op, erkent Yildirim. “Het is inderdaad goed verborgen binnen de stad, het valt niet op dat het een Moskee is. Maar van binnen is het heel mooi, dus ik zou iedereen uitnodigen om langs te komen.”

“Als bezoekers willen kunnen ze vragen om een rondleiding binnen”, zegt Mevled Yildirim namens de organisatie van de open dagen van de Oldenzaalse Fatih Moskee

Er is geen vast programma tijdens de Open dagen. “Mensen kunnen gewoon op eigen initiatief langskomen en buiten een hapje eten zoals pizza, kebab of andere zoete hapjes. En als ze willen kunnen ze vragen om een rondleiding binnen”, aldus Yildirim.

Turkse familie’s

Zo’n 100 familie’s uit de Turkse gemeenschap in Oldenzaal zijn volgens Yildirim aangesloten bij de Fatih Moskee. “Maar iedereen is natuurlijk welkom bij ons om te bidden.” Op vrijdagmiddag is het wekelijkse gebed waartoe wordt opgeroepen via luidsprekers aan de buitenkant van de Moskee. Daarvoor kreeg de Moslim gemeenschap in 2015 toestemming na bemiddeling van toenmalig burgemeester Theo Schouten omdat omwonenden bezwaar maakten.

De veroveraar

De Turkse gemeenschap trok het gebouw aan de Berkstraat aan in 1984 en gaf het de naam ‘Fatih’, hetgeen ‘veroveraar’ betekent. Dit noodgebouw werd in 2007 afgebroken om er een nieuwe Moskee te kunnen bouwen die in 2012 werd geopend.

Imam

Het gebouw beslaat een oppervlakte van 375 vierkante meter en omvat een koepel, drie verdiepingen, een gebedsruimte voor dames en heren, ontmoetingsruimtes voor jong en oud, een dienstwoning bestemd voor de Imam, een leslokaal en een bibliotheek.

Gastvrijheid

‘Niet alleen de Turkse gemeenschap, maar iedereen, ook andere culturen en geloofsovertuigingen, hebben de kans gekregen om in alle vrijheid binnen te stappen. Hiermee heeft de Turkse gemeenschap voor andere culturen, maar ook voor andere geloofsovertuigingen zijn gastvrijheid bewezen en vele harten veroverd’, is te lezen op de eigen website van de Fatih Moskee.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.