Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo
Nieuws
Twente

Komst asielzoekers Albergen loopt maandenlange vertraging op

Landhotel20t20 Elshuys20in20 Albergen201
Landhotel 't Elshuys in Albergen 1
Beeld:

ALBERGEN - De komst van asielzoekers naar het veelbesproken 'asielhotel' in Albergen loopt maandenlange vertraging op. Reden is dat de vergunningaanvraag niet op orde is. Waarschijnlijk kunnen de eerste asielzoekers pas na de zomervakantie hun intrek nemen. Bijna een jaar later dan in eerste instantie de bedoeling was. (Jan Colijn - RTV Oost)Aanvraag niet compleet'Na de zomer'Lang geduurd?


De voorgenomen komst van asielzoekers naar Albergen kwam vorige zomer uitgebreid in het nieuws. Niet alleen vanwege de felle protesten van omwonenden, maar vooral ook vanwege de manier waarop dit gebeurde. Het Rijk bepaalde, tegen de zin van de gemeente in, dat het azc er moest komen. De gemeente reageerde overrompeld, maar later bleek uit onderzoek dat de gemeente al langer wist dat het gedwongen dreigde te worden om een asielzoekerscentrum te hebben in Albergen.

In eerste instantie was er sprake van dat de asielzoekers mogelijk al in oktober vorig jaar naar Albergen zouden komen, maar het wachten was vervolgens op de ontbrekende omgevingsvergunning. Nadat het COA die aanvraag op 15 februari had ingediend, heeft de gemeente deze week vastgesteld dat de vergunningaanvraag niet compleet is.

De gemeente Tubbergen heeft daarop bij het COA de ontbrekende informatie opgevraagd. Daarbij gaat het onder meer om bouwkundige specificaties van het hotel. Een woordvoerder van het COA laat in een reactie weten dat de ontbrekende gegevens zo snel mogelijk zullen worden toegestuurd. "We hebben goede hoop dat we dan na de zomer de vergunning binnen hebben. Vervolgens moeten we in het gebouw nog wat werkzaamheden verrichten, maar dat is naar verwachting een kwestie van enkele weken. Daarna kunnen de bewoners komen."
Wat het COA ervan vindt dat de vergunningaanvraag al op 15 februari is ingediend, maar dat het drieënhalve maand heeft geduurd voordat de gemeente de ontbrekende informatie heeft opgevraagd? "Ik weet niet of we daar wat van moeten vinden. We gaan nu vooral zo snel mogelijk de opgevraagde stukken aanleveren."

Een woordvoerster van de gemeente Tubbergen op de vraag waarom het drieënhalve maand moest duren om vast te kunnen stellen dat de vergunningaanvraag niet compleet was: "Zo gaat de procedure nu eenmaal."

Lees hier meer over het asielzoekerscentrum in Albergen
Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.