Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo
Nieuws
Twente

Brief aan formateurs en formerende partijen provincie Overijssel

Lies20ter20 Haar
Lies ter Haar, fractievoorzitter Burgerforum Losser
Beeld:

TWENTE - Burgerforum Losser heeft het initiatief genomen om een brief te sturen naar de formateurs en formerende partijen in de provincie Overijssel. De lokale politieke partij ziet de urgentie om te reageren op de energietransitie, aangezien de onderhandelingen voor de coalitievorming al in volle gang zijn.


Hoewel er weinig tijd was om steun te zoeken bij alle partijen in de regio, heeft Burgerforum zich gericht op het benaderen van lokale partijen in Twente en het zoeken van steun binnen de Losserse politiek zelf. De energietransitie heeft namelijk verschillende impactvolle gevolgen voor de inwoners.

Het gaat niet alleen om het aardgasvrij maken van woningen en bedrijven, maar ook om de grootschalige opwekking van zonne- en windenergie in de nabije omgeving.

"Tot nu toe is burgerparticipatie een farce geweest. Bovendien lopen er nog onderzoeken met betrekking tot grootschalige windprojecten en moeten de landelijke richtlijnen nog worden vastgesteld. De minister heeft aangegeven dat de nationale windturbinebepalingen niet vóór eind 2023 worden vastgesteld en het waarschijnlijker is dat dit pas in de eerste maanden van 2024 zal gebeuren" aldus Lies ter Haar op Twente FM.


In de brief pleit Burgerforum nadrukkelijk voor de ontwikkeling van een plan van aanpak voor burgerparticipatie dat van toepassing moet zijn op alle grootschalige zonne- en windprojecten. Daarnaast wordt er opgeroepen om te investeren in alternatieve vormen van groene energie, zoals biogas. Tot slot wordt voorgesteld om grootschalige windprojecten "on hold" te zetten totdat alle onderzoeken zijn afgerond en de landelijke richtlijnen zijn vastgesteld.

De brief is mede ondertekend door Samen Lokaal Twente, Burgerbelangen Enschede, Burgerbelangen Dinkelland, Lokaal Samen Almelo, Nieuw Enter Wierden, Lokaal Dinkelland, VVD Dinkelland, VVD Losser, VVD Oldenzaal en Lokaal Hellendoorn.

"Er waren meerdere partijen die wilde ondertekenen maar er was te weinig tijd", volgens Lies ter Haar.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.