Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo

Start Roparun op vliegveld Twenthe dit jaar

Roparun
Ook publiek bij de Roparun
Beeld: Twente FM

TWENTE – Het is bijna weer zover, de Roparun. Dit jaar is de start bij vliegveld Twenthe. Voor de coronaperiode was dit in Parijs of Hamburg. ''Vanwege corona zitten we nu binnen de landsgrenzen en nu voor de tweede keer in Enschede'', zegt Lesly Wolters, directeur Roparun. Na de pandemie is dit te startlocatie gebleven.


De Roparun is een estafette waarbij teams ongeveer 550 kilometer afleggen in het pinksterweekend voor het goede doel. Zaterdag 27 mei is de start op vliegveld Twenthe, maandag 29 mei is de finish op de Coolsingel in Rotterdam. Er zijn twee verschillende routes, een noordelijke en zuidelijke route. De routes gaan heel het land door. De noordelijke route gaat deels door Twente. Onder meer door De Lutte, Beuningen, Denekamp, Oud-Ootmarsum, Vasse, Manderveen, Langeveen en Harbrinkhoek. ''De Roparun is een non-stop evenement, het gaat dag en nacht door.'' Er zijn koks, masseurs, navigators en chauffeurs. Een heel team dat samen een weekend op pad is.


Voorbereiding

start en het eind zijn officiële evenementlocaties. Het overige deel van de route hebben de teams met regels te maken, zodat de tocht veilig kan verlopen. " wegen zijn namelijk niet afgezet. ''Het is niet te doen om een afgezet parcours te maken.''
Het eerste team start 's ochtends elf uur, het laatste team vertrekt 's avonds om acht uur. ''Het organiseren van de Roparun is een immense voorbereiding.'' Vijfhonderd vrijwilligers werken mee aan de estafette.

Geld inzamelen

''De teams zijn het hele jaar bezig met het inzamelen van geld. Ze doen de meest bizarre dingen.'' Roparun heeft verschillende doelen waar geld voor op wordt gehaald. Het geld wordt door het bestuur van Stichting Roparun toegekend aan instellingen, goede doelen of projecten die bijdragen aan de missie van Roparun. "Dit zijn bijvoorbeeld een dagje uit voor zieke kinderen of een vakantie voor mensen met kanker en hun familie. Maar ook sportfaciliteiten op een oncologie-afdeling, workshops in een inloophuis, een aangename badkamer in een hospice."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.