Wethouder Jimme Nordkamp vindt dit een zeer goede ontwikkeling. “De gemeente stippelt samen met de inburgeraar het inburgeringstraject uit. Er zijn tussentijds gesprekken met de inburgeraar over het traject en hoe dit verloopt. We hebben via aanbestedingsprocedures kwalitatief goede onderwijsinstellingen aan ons gebonden die het inburgeringstraject voor ons uitvoeren.”
De gemeente Losser startte eind 2022 met de nieuwe vorm van inburgering. “Dit komt omdat de eerste inburgeringsplichtige via deze wet eind vorig jaar gehuisvest is in onze gemeente.”
Hoe zat het ook alweer?
In 2013 werd de Wet inburgering aangepast. Nieuwkomers moesten sindsdien zelf een cursus uitzoeken, zelf die cursus regelen en betalen, en binnen drie jaar het examen met goed gevolg afsluiten. Wie de cursus niet zelf kon betalen, kon zelf een lening afsluiten bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Haalde men het examen, dan werd de lening kwijtgescholden.
Maar: de nieuwkomers, die het Nederlands nog moesten leren, vonden in het woud aan aangeboden cursussen vaak niet de juiste cursus. De kwaliteit van de cursussen werd niet gecontroleerd. "Veel nieuwkomers bouwden direct al een schuld op bij DUO zonder het inburgeringexamen te behalen", aldus Nordkamp.
Sinds vorig jaar is de nieuwe Wet Inburgering in werking getreden, waarbij de gemeente weer verantwoordelijk is voor de inburgeringcursus. Een voorstel hoe dat in de gemeente Losser aan te pakken gaat binnenkort naar de gemeenteraad.
Inburgering op maat
In dat voorstel worden de belangrijkste veranderingen aangegeven. De inburgeringsplichtigen krijgen een inburgering op maat. Dit gebeurt aan de hand van een brede intake en het maken van een persoonlijk Plan Inburgering en Participatie (PIP) door de gemeente.
De inburgeringsplichtigen leren de Nederlandse taal op een niveau waarmee ze zich goed kunnen redden in Nederland, zodat ze sneller kunnen deelnemen aan de Nederlandse samenleving en betere kansen hebben op de Nederlandse arbeidsmarkt.
Een combinatie van leren van de taal en meedoen aan de Nederlandse samenleving is een belangrijk onderdeel van het nieuwe inburgeringsstelsel, en dat kan door het volgen van een stage of vrijwilligerswerk.
Startklas ROV van Twente
De leerbaarheidstoets is een andere verplichting vanuit de wet, waarbij na afname van de toets de leerroute van de inburgeraar wordt bepaald. De gemeente Losser heeft, samen met de andere gemeenten in Noordoost Twente en het ROC van Twente, de startklas ontwikkeld. Deze duurt acht weken en in die periode wordt gekeken naar het leerniveau van de inburgeraar en welk leertraject hij of zij het beste kan volgen.
Fundament
De gemeente wil hierbij stichting Fundament meer gaan betrekken. De gemeente wil ex-inburgeraars vragen om mee te denken om het leerproces te verbeteren. Verenigingen en vrijwilligers moeten eveneens een rol krijgen in het integratieproces. De gemeente wil aan Fundament vragen om dit te organiseren.