Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.

Forse uitbreiding aantal openbare laadpunten voor elektrische auto in Oldenzaal

Laadpaal
Laadbaal voor elektrische auto's
Beeld: Twente FM

OLDENZAAL - De gemeente Oldenzaal wil binnen twee jaar 260 nieuwe laadpunten creëren voor elektrische auto’s. Met de huidige veertig erbij zou het aantal oplaadpunten over de hele stad verdeeld in 2025 op 300 komen en in 2035 zelfs op zo’n 1300. Om dit te realiseren heeft de gemeente een integrale laadvisie gemaakt.

Het aantal elektrische voertuigen neemt sterk toe, ook in Oldenzaal. Om de klimaatdoelen te halen moeten alle nieuwe auto’s in 2030 emissieloos zijn, dus zonder uitstoot. Voor een belangrijk deel zullen dat batterij-elektrische auto’s zijn en daarvoor zijn dus naast particuliere ook openbare laadpunten nodig.

Verkeerskundigen

Op dit ogenblik zijn er in Oldenzaal 40 openbare oplaadpunten en dat moeten er over twee jaar dus 300 zijn. In 2030 wordt gestreefd naar 640 laadpunten en weer vijf jaar later zelfs 1300. Volgens wethouder Evelien Zinkweg-Ankone zijn deze aantallen vastgelegd in een verkeersbesluit. “Verkeerskundigen zullen gaan bepalen wat de meest geschikte plekken zijn om de laadpalen te plaatsen en omwonenden kunnen daar dan vervolgens bezwaar tegen maken”, aldus de wethouder.

Energienetwerk overbelast

Om te voorkomen dat het Oldenzaalse energienetwerk overbelast raakt houden de netbeheerders Enexis en Coteq Netbeheer een vinger aan de pols. Bovendien maken deze bedrijven elke twee jaar samen een netimpactanalyse om te voorkomen dat er knelpunten ontstaan waardoor er geen netaansluitingen meer mogelijk zouden zijn.

Integrale laadvisie

De huidige laadpalen zijn overigens gratis geplaats door de energieleverancier, die daarmee ook de opbrengst mag incasseren. De integrale laadvisie van de gemeente Oldenzaal is hier te vinden

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.