Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo
Nieuws
Wierden

Honderden bomen en bouw van opleidingscentrum in Nepal door vastenactie Wierden

Zussen20 Shanti20en20 Sanumaya20met20fruitbomenkweker
Shanti en Sanumaya en bomenkweker Charlie van stichting Sarangi.
Beeld: Twente FM

WIERDEN – De onlangs gehouden vastenactie in Wierden, met een opbrengst van 10.000 euro, geeft het Fruitbomenproject van stichting Sarangi in Nepal, een enorme boost. Niet alleen kunnen meer bomen geplant worden, er wordt met dit geld ook een opleidingscentrum gebouwd.


De eerste, door de Wierdense stichting Sarangi geplante fruitbomen in Nepal beginnen in deze periode te bloesemen. “We zijn drie jaar geleden begonnen met het planten van bomen, de eerste bloesem is nu te zien en de eerste vruchten verwachten eveneens dit jaar”, zegt Sanumaya Lensen.

Inzet zussen voor Nepal

Sanumaya is samen met haar biologische zus Shanti Tuinstra betrokken bij dit project. Beide zussen zijn geboren in Nepal en werden ieder door een Nederlands gezin geadopteerd. Ze groeiden beiden op in Twente, zonder dat ze dat van elkaar wisten. Een DNA-test, vijf jaar geleden, bewees dat ze volle zussen waren. In de stichting Sarangi werken ze samen aan een toekomst voor kansarme mensen in Nepal. Ze doen dat samen met Randy Dommerholt, Michel Hardholt en Tjitze Tuinstra.

Fruitbomenproject

Het motto van de stichting luidt ‘Groei door samenwerking’. Middels de verkoop van fairtrade producten uit Nepal en het opzetten van duurzame projecten wil Sarngi kansarme Nepalezen de mogelijkheid bieden in eigen onderhoud te voorzien. Eén van de projecten is het Fruitbomenproject. “Nepalezen kunnen inkomsten genereren door het verkopen van fruit. Het is een nieuwe vorm van inkomsten voor de inwoners. Het is ook een voedselbron en bovendien helpt het planten van bomen de erosie van de bodem door houtkap tegen te gaan.”
Sinds de start van het project zijn er ruim driehonderd bomen geplant. De eerste bloesem komt nu, de eerste vruchten worden eveneens dit jaar verwacht.

Kers, appel, papaya

De boomgaarden liggen in Lig Lig Kot in het Gorkhadistrict en in Madi in het Chitwam district. “In Gorkha groeien vooral fruitbomen die wij ook in Nederland kennen: appel, peer, kers, perzik, en zelfs sinaasappelbomen. Deze groeien op 1500 meter hoogte”, vertelt Sanumaya. “In Madi zijn ook veel tropische bomen te planten: avocado’s, dragonfruit, papaya en ook sinaasappelbomen. Het landschap hier is heuvelachtig en Madi heeft een tropisch klimaat.”

Bouw opleidingscentrum

Het bomen kweken doen ze samen met de Ierse boomkweker Charlie Das Udasin, die al twintig jaar in Nepal werkzaam is.
Sanumaya: “Met de tienduizend euro voor het Fruitbomenproject kopen we een stukje land bij de kwekerij van Charlie en daar komt ook een opleidingscentrum te staan. December 2023 kunnen we dan beginnen met het opleiden van mensen. Tot die tijd zoeken we geschikte mensen in Nepal die baat hebben bij de training voor hun dorp.”
::foto2::
De mensen worden opgeleid om zelf bomen te leren enten en kweken. Ze leren ziektes bestrijden en biologische mest maken. Daarnaast leren ze hoe ze een klein bedrijfje rond het fruit en bomen kunnen beginnen. Charlie’s team maakt jam, honing, en essentiële oliën die hij verkoopt op de biologische markt.

Wortelstokken en moederbomen

“Drie maanden per jaar is het entseizoen, van december tot en met februari worden er dan steeds twee mensen voor een maand getraind op de kwekerij bij Charlie in Panauti”, aldus Sanumaya. “De deelnemers aan de opleiding krijgen aan het eind van de training vijfhonderd wortelstokken en tien moederbomen mee naar hun dorp zodat zij daar in het hele dorp bomen kunnen planten en door gaan met enten.”

Boom planten

Bomen à 12 euro zijn te koop via de website www.stichtingsarangi.nl. “Wij laten de boom planten en verzorgen in Nepal door iemand van ons bomenteam.” Meer projecten van de stichting Sarangi zijn te vinden op www.stichtingsarangi.nl
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.