Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Twente

Column: Empathische overheid kan het verschil maken

Bouwien20foto20voor20site
Bouwien Rutten
Beeld: Twente FM

Column Het geluid van Bouwien

: Empathische overheid kan het verschil maken
“Aan de keukentafel meeleven maar onderweg naar de volgende afspraak alweer vergeten waar het om gaat.” Dat is hoe een betrokken boer in mijn directe omgeving zijn ervaring met landbouwbestuurders omschreef. Zo herkenbaar. Waar is de daadwerkelijke empathie? Waar is het besef dat continu veranderende regelgeving en onzekerheid in het voortbestaan van je bedrijf echt killing is voor diegene die er mee moeten omgaan?

De massale steun voor BBB afgelopen maart komt natuurlijk ergens vandaan. Uit onvrede richting overheid, wantrouwen en gebrek aan daadkracht. De verwachtingen zijn groot richting de onderhandelingen die nu plaatsvinden, en terecht. Tevens voor de partijen die deel nemen aan deze onderhandelingen een zware last op hun schouders. Zie het maar eens waar te maken. Duidelijke afspraken maken en naleven. Dan zul je toch allereerst een overheid moeten hebben die de juiste richting bepaalt. Maar het kan, dat weet ik zeker!

Mijn vader schreef in 2001 een gedicht. Het voorbestaan van de boer. Vol met spelfouten en getikt op een oude typemachine. Dit gedicht wil ik graag met jullie delen. Een aantal oplettende lezers heeft ‘m wellicht al op mijn Twitteraccount zien staan.


Met dit gedicht geeft hij de situatie weer, toen en nu. De wanhoop waar weel boeren toe gedreven worden. Waar is het meeleven, waar is de compassie? Waar is de krachtige overheid die zorgt voor betrouwbare regelgeving die niet continu aan verandering onderhevig is. Waar is het vertrouwen in hen die al eeuwenlang zorgen voor onze voedselvoorziening en de natuur onderhouden? Waarom denken velen het vanuit de theoretische benadering beter te weten terwijl de praktijk leidend hoort te zijn. Waarom?

Wanhoop drijft boeren tot onomkeerbare daden.
Er wordt een grens overschreden die niet overschreden hoort te worden. Er wordt het uiterste gevraagd van een beroepsgroep die op veel momenten al tot het uiterste zijn gegaan. Met verstrekkende gevolgen.

Het is tijd voor een ander geluid. Het geluid van vertrouwen, empathie en daadkracht. Alleen dan kan er met behulp van gecombineerde praktische en theoretische kennis en kunde een verandering plaatsvinden. Een empathische overheid kan echt het verschil maken. Sta op!

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.