Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo

Oldenzaal herdenkt slachtoffers van explosie tijdens bevrijdingsfeest

20230905 Oldenzaal Herdenkingsfeest herdenking
Oldenzalers staan stil bij de slachtoffers van de explosie tijdens het bevrijdingsfeest
Beeld: Twente FM

OLDENZAAL -

De Groote Markt staat vol met uitgelaten feestvierende Oldenzalers wanneer het vreselijk mis gaat. Tijdens het bevrijdingsfeest op 8 mei 1945 komen acht jonge feestvierders om het leven door een explosie. 77 jaar later worden deze slachtoffers herdacht door de Oldenzaalse gemeenschap.

“Op de grote markt is een plaquette bij een bankje als herdenkingsteken. Hier kun je rustig zitten en de gedachtes nog eens terug halen”, zegt Burgemeester Patrick Welman. Dit gedenkteken kwam er 8 mei 2021 op initiatief van werkgroep 8 mei 1945.

“Jaar in jaar uit staan we 4 mei stil bij de slachtoffers van de oorlog. Deze mensen werden niet genoemd. Dat moet vreselijk zijn geweest voor de familie en vrienden”, zegt Henk Winkelhuis. Daarom nam hij het mede het initiatief voor een gedenkteken en herdenking. Dit betekent veel voor nabestaanden. “Kun je niet in woorden omschrijven”, zegt Jan Leuwerink neef van slachtoffer.

Ter gelegenheid van de bevrijding was er een feest op de Groote Markt. Na middernacht explodeerde een ton met munitie. Een groep jongens had munitie uit een Duits munitiedepot gehaald om een vredesvuur van te maken. Hierbij kwamen de acht jongeren om het leven en vielen zo’n tachtig licht tot zwaargewonden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.