Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo
Nieuws
Wierden

Wandelen langs ‘ijsvogeltjesrivier’ de Regge

18 DJI 0989
Wandelend langs de Regge.
Beeld: Twente FM

ENTER – De Regge: een stroompje van amper een meter breed bij de bron, zeventig kilometer lang en alsmaar breder wordend. Karin de Graaff en Maarten Metz volgden de Regge van begin tot eind en schreven een wandelgids, die inmiddels verkrijgbaar is.


“We zijn, net als heel veel anderen, in coronatijd begonnen met het volgen van de Regge. Aanvankelijk uit nieuwsgierigheid. Waar begint het riviertje en in hoeverre is deze al wandelend goed te volgen. Toen we beseften dat deze rivier heel goed te volgen is én dat er nog geen actuele gids over was verschenen, besloten we er zelf eentje te maken”, vertellen de wandelaars.

Grote kleine rivier

De Regge is een van de grootste kleine rivieren van Nederland. Een stroompje van amper een meter breed begint in Diepenheim om ruim zeventig kilometer noordelijker als een brede rivier te eindigen in de Vecht bij Ommen.
Karin en Maarten liepen langs de hele Regge, van begin tot eind. “Zomer en winter, weer en geen weer. Regen, hitte, kou, het is allemaal voorbij gekomen. We hebben zelfs een gedeelte met de kano gedaan.”

Dwars door de rivier

“Het boeiende is dat je de Regge, in tegenstelling tot rivieren als de Overijsselse Vecht of de IJssel, al lopend heel goed van dichtbij kunt volgen. Lopen langs het water is eigenlijk altijd leuk en helemaal wanneer je pal langs het water kunt lopen. Op sommige plekken loop je zelfs dwars door de rivier naar de overkant”, zegt Karin.

Oorspronkelijke staat

Wat ze ook interessant vinden is dat deze rivier haar oude vorm langzaam aan weer terug heeft gekregen. Dankzij de inspanningen van het Waterschap Regge en Dinkel, dat in 2014 is opgegaan in Waterschap Vechtstromen, heeft de rivier de ruimte teruggekregen die haar aan begin vorige eeuw is afgenomen.
“Waar in de naoorlogse tijd het Nederlandse platteland letterlijk op de schop is gegaan en de ruilverkaveling er voor heeft gezorgd dat ons platteland er rechttoe rechtaan uit ziet, is het rondom de Regge weer een kronkelend geheel geworden. Wandelen langs de Regge geeft hoop: bijna overal zijn de meanders weer in haar oorspronkelijke staat hersteld. Hartstikke leuk om door de te wandelen omdat je telkens weer een nieuw bochtje en uitzicht krijgt.”

Waar wandelparadijs

De Regge bij Enter en Zuna is een waar wandelparadijs geworden, constateren de schrijvers. “Aan beide oevers kun je lopen en met mooi weer lekker pootje baden. Er zijn veel nieuwe zand- en graspaden aangelegd. Zowel voor een hele dag als voor een rondje van een uur is het prachtig wandelen.”
"Wanneer het niet al teveel geregend heeft kun je bij Zuna de rivier op de voet volgen. Vaak loop je daar tussen de koeien door langs het water. Je komt dan uit bij een megagrote vistrap.”

IJsvogels

Karin: “De natuur rondom de Regge is na vele jaren achteruitgang nu weer sterk aan het vooruitgaan. De grootschalige herinrichting door het waterschap brengt veel goeds. Daar profiteert zowel de vissen, vogels, planten áls de wandelaar van! Ik heb heel veel ijsvogels gezien.”
Het duo wandelde vooral rond de middag. “Eerst op ons gemak ergens koffiedrinken en dan aan de wandel.” Met een knipoog: “Zijn we rond borreltijd weer terug.”

In het boekje zijn twaalf rondwandelingen en één 'lijnwandeling' beschreven. “Samen bedachten we verschillende wandelrondes, waarbij je altijd terugkomt bij het beginpunt. De rondwandelingen zijn gemiddeld dertien kilometer. Je kunt er ook voor kiezen om alleen de Regge te volgen. De rivier, die ik in gedachten ijsvogeltjesrivier noem, is er mooi genoeg voor”, benadrukt Karin. "Deze lijnwandeling is ruim zeventig kilometer. Die is prima te doen in losse stukken."

Informatie

Startpunten met parkeerplaatsen zijn in het boek aangegeven, evenals het openbaar vervoer en de horeca voor onderweg.
Wandelen langs de Regge kost 17,95 euro. Men kan het boekje bestellen via de website van de uitgeverij: www.gegarandeerdonregelmatig.nl, deze uitgever is gespecialiseerd in wandelgidsen. De wandelgids is in iedere boekhandel verkrijgbaar of te bestellen.
“De Regge is voor Nederlandse begrippen 'natuurlijk' te noemen, niet zo aangeharkt. Wij hopen dat mede door ons boekje veel mensen uit de regio 'hun' Regge gaan ontdekken”, aldus de wandelaars.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.