OLDENZAAL - Met het doven van de godslamp is zondagmorgen 7 mei de Mariakerk in Zuid-Berghuizen aan de eredienst onttrokken. Dat betekent dat er niet meer elke zondag een woord- en communieviering wordt gehouden. Na een drukbezochte laatste eredienst deze morgen werden de overgebleven heilige hosties, het evangelieboek en een beeltenis van de Heilige Maria in processie overgebracht naar de Sint-Plechelmusbasiliek in het centrum van Oldenzaal. “Het is een plechtig maar ook gelijk droevig moment”, aldus Hennie Olde Scholtenhuis van de acolieten-lectorengroep van de Mariakerk.
Bijna zeventig jaar vormde de kerk, die werd ingewijd op 22 december 1954, het katholieke hart van de Oldenzaalse wijk Zuid-Berghuizen met een rijk katholiek verenigingsleven. Talloze parochianen werden er gedoopt, deden hun eerst communie, ontvingen er het heilig vormsel, geven er hun jawoord en namen afscheid van hun dierbaren.
Door de onttrekking aan de eredienst komt daaraan nu een einde. In het decreet van de bisschop is de officiële dag 15 mei. Dat is ook de dag dat er een handtekening wordt gezet onder de koopovereenkomst met de projectontwikkelaars van JOUW Wonen.
“Ik blijf een kind van Maria”, zingt het koor Triple One aan het einde van de viering
Samen met pastoor Bernard Reerink ging het voltallig pastoresteam van de Plechelmusparochie voor in deze beladen viering. De Mariakerk is na de Emmaüskerk en de Drieëenheidkerk de derde Oldenzaalse kerk die straks niet meer in gebruik is voor erediensten. Het koor Triple One zong aan het einde van de mis “Ik blijf een kind van Maria”, om aan te geven hoe belangrijk de Mariakerk was en nog steeds is in de wijk Zuid-Berghuizen.
“Dus als je je dan afvraagt wat voor rol de Mariakerk heeft gespeeld, dan denk ik dat Zuid-Berghuizen verbonden is met Maria. En we hebben nu twee Mariakapellen en daar zullen tot het einde der tijdperken één keer per jaar Mariavieringen worden gehouden. Daar kun je vanuit gaan, dat gaat gewoon door”, aldus Bennie Laarveld van de werkgroep Maria Noaberschap.
“Het is een oude traditie dat kerken die aan de eredienst worden onttrokken teruggaan naar de plaats waar ze zijn gesticht”, zegt Pastoor Reerink. Na de mis waarin ook de nodige decoraties werden uitgereikt en menig vrijwilliger in het zonnetje werd gezet worden de heilige sacramenten in een auto naar de Plechelmuskerk gereden waar ze een plaats krijgen in het tabernakel.
“Mensen zijn niet slechter geworden maar anders in het leven gaan staan en daar heeft de kerk een minder prominente rol bij ingenomen”, zegt Pastoor Bernard Reerink
“Ik zou willen dat we kerken zouden mogen openen, maar we moeten de realiteit onder ogen zien dat er een grote ontkerkelijking heeft plaatsgevonden , een secularisatie van mensen. Ze zijn niet slechter geworden maar anders in het leven gaan staan en daar heeft de kerk een minder prominente rol bij ingenomen”, aldus pastoor Reerink. “Het aantal kerkgangers loopt sterk terug”, ondersteunt Olde Scholtenhuis de pastoor.
Reerink: “Het is een jammerlijke en verdrietige situatie, die zullen we los moeten laten, en de mensen moeten vragen; probeer nieuwe verbintenis te zoeken met de locatie van de Plechelmus in de binnenstad.”
In de kerk worden in de toekomst 16 appartementen gebouwd voor mensen met een zorgbehoefte, plus centrale voorzieningen. In het voorste gedeelte van de kerk waar nu het altaar staat maken de projectontwikkelaars Henk Wiggers en Marko Hartmann een kantoor voor JOUW Wonen. “We zijn tot de slotsom gekomen dat er een projectontwikkelaar is gevonden die het graag zou willen uitvoeren om samen met de bewoners van Zuid-Berghuizen het gebouw in stand te houden”, vult Bennie Laarveld van de werkgroep Maria Noaberschop aan.
De werkgroep behoudt een pastoraal steunpunt in het parochiecentrum. Die ruimte van 60 vierkante meter wordt gehuurd van de nieuwe eigenaren. Daar houden de acolieten- en lectorengroep elke eerste en derde zaterdag van de maand een gebedsviering.
Ook de Mariakapel blijft op gezette tijden open voor bezoek en de klokken worden onderhouden door Wiggers en Hartmann, zodat ze geluid kunnen worden bij het overlijden van een inwoner van Zuid-Berghuizen. De vrijwilligers van de kerk hebben de nieuwe eigenaar aangeboden ook in de toekomst te willen ondersteunen in het onderhoud van de tuin.