Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo

Nieuw museum in Oldenzaal over ritme van jouw leven

De20pelgrim
De Pelgrim: een nieuw museum in Oldenzaal
Beeld: Twente FM

OLDENZAAL - Een nieuw museum over tradities, rituelen en hun oorsprong opent op 30 september 2023 de deuren in Oldenzaal. In het koetshuis van het Michgoriushuis aan de Marktstraat wordt de bezoeker meegenomen op een persoonlijke reis door het leven.


Verwondering, Viering, Identiteit

Aan de hand van deze drie thema’s sta je stil bij de rituelen die richting geven aan jouw leven en dat van anderen. Als je bent opgegroeid in Oldenzaal en/of Twente dan zijn een beetje Twents bijgeloof en katholicisme vermoedelijk onderdelen van wie je bent, bewust of onbewust. Tradities, rituelen en gebruiken komen elk jaar weer terug en geven ritme aan het leven. Van alle Oldenzaalse gebruiken en tradities mag het Carnaval natuurlijk niet ontbreken, maar ook kroamschudd’n, krentewegge en het Paasvuur komen aan bod. In het museum ontdek je meer over waar deze tradities vandaan komen en welke rol ze hebben in ons dagelijks leven.

Oude naam: nieuw museum Museum

De Pelgrim was jarenlang gevestigd aan de Hofmeijerstraat in Oldenzaal, totdat er in februari vorig jaar een oude Lindeboom op het dak viel. De schade was te groot om het museum te behouden, maar gelukkig overleefde het merendeel van de collectie het incident wel. Een gedeelte bewonder je straks nog in het nieuwe museum, maar de beleving zal compleet anders zijn.

Waarom het nieuwe museum dan toch de naam ‘De Pelgrim’ krijgt? Het leven is en blijft een reis, met alle gebruiken, overtuigingen en ervaringen van dien. Zo loopt iedereen zijn eigen pad, maar het grote verschil met vroeger is dat veel mensen niet meer zo zeer op zoek zijn naar God, maar naar zichzelf en/of wat zij geloven. Tradities en gebruiken geven daarbij richting en houvast. De Pelgrim is de reiziger én de bezoeker van het nieuwe museum. In het museum ga je op ontdekkingsreis naar oude, nieuwe en vooral jouw tradities en rituelen.


Stichting Oldenzaalse Musea

Een mooiere plek dan de Marktstraat in Oldenzaal bestaat natuurlijk niet. De Stichting Oldenzaalse Musea heeft hier straks twee prachtige musea middenin het centrum staan. Het Palthe Huis en De Pelgrim, waar je naast het bewonderen van de collectie nog veel meer kunt beleven. Op deze plek wordt de geschiedenis van Oldenzaal levend gehouden. Vanuit de Pelgrim zal een breed programma aan activiteiten rondom immaterieel erfgoed worden opgezet. En natuurlijk kunnen ook de scholen hier terecht met bestaande en nieuwe programma’s.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.