Maandag 24 april werden de nieuwe Michelin sterren voor Nederland weer bekend gemaakt. Ook De Bloemenbeek mocht haar ster weer continueren. “Het blijft altijd weer spannend, het is altijd weer een verrassing of je de ster behouden mag. Dat voelen we in het bedrijf”, zegt Strikker. “We zijn er blij mee en trots op dat we de ster voor het twaalfde jaar op rij mogen vasthouden.”
Langst toegekend
Restaurant De Bloemenbeek heeft de langst toegekende ster van Twente. “Er zijn twee mooie bedrijven meer in Twente, zeer gerenommeerde bedrijven, maar die zijn van latere datum.”
Vals alarm...
Hoe de jurering precies in zijn werk, blijft raadselachtig. “We weten het gewoon niet. Er komt iemand langs, maar je weet niet wie en wanneer. Ze komen anoniem, voor lunch of diner. Soms heb je een vermoeden, soms denk je aanwijzingen te hebben als het om Belgische of andere buitenlandse gasten gaat, die alleen komen. Als zij dan heel veel vragen, doorvragen ook, dan gaat er soms wel eens een lampje branden bij het restaurantteam. Maar ook heel vaak zitten we er naast, is het vals alarm. Dan blijkt het gewoon iemand te zijn die heel geïnteresseerd is in lekker eten en drinken.”
Continuïteit belangrijk
Belangrijk is, zegt Strikker, continuïteit in de dienstverlening, service en culinaire producten.
Uiteindelijk, vertelt hij, is de Michelingids van oudsher een reisgids geweest, die voor het eerst in 1926 uitgegeven werd. “Je ging op reis, kreeg een boekje mee met adressen. Als je een jaar ergens kwam, moest je erop kunnen vertrouwen dat de kwaliteit goed. Dat het een goed adres was. Je had toen nog geen internet om de informatie weg te halen.”
Spannend is zo’n bekendmakingsdag zeker, ook voor eigenaar van De Bloemenbeek. “Je zit daar, je kijkt eerst naar de mensen die voor het eerst een ster kijken, hun blijdschap. En dan wil je het zelf ook weten.”
Nog meer feest
Het feit dat SVH Meesterkok Michel van Riswijk op 1 mei aanstaande ook nog eens 35 jaar onafgebroken werkzaam is bij De Bloemenbeek maakt het feestje en de blijdschap voor het gehele team alleen maar groter. De felicitaties zijn ook nadrukkelijk voor chef de cuisine Matthijs Mulder en souschef de cuisine Vincent Goris die met hun bijna 14- en respectievelijk 13-jarig dienstverband bij De Bloemenbeek een onafgebroken en ongeëvenaarde lange periode samenwerken. “Op deze wijze hebben zij met de rest van hun keukenbrigade en het gehele restaurantteam een enorm aandeel gehad in het behalen en continueren van deze eervolle Michelinster!”, aldus Raymond Strikker.