Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo

KIJK TERUG - Oldenzaalse fietsbanden voor wielerprofs: 'Ze noemen hem de bandenkoning' 

20232404 Oldenzaal Dugast Bandenkoning Richard
'Bandenkoning' Richard vertelt over zijn passie voor fietsbanden
Beeld: Twente FM

OLDENZAAL - ''De persoon achter het verhaal is de grootste machine'', zegt Richard Nieuwhuis, algemeen directeur van A. Dugast. Het bedrijf is gevestigd in Oldenzaal en maakt fietsbanden voor bekende profs waaronder Marianne Vos, Mathieu van der Poel, Fem van Empel en Wout van Aert.

''Ze noemen Richard ook wel de bandenkoning van Nederland'', zegt Remko Postma, hij is werkzaam als salesmanager binnen Dugast. Het bedrijf maakt handmatig fietsbanden voor professionele fietsers. ''Voor een kleine groep fietsers maken wij banden'', aldus Postma. Dugast maakt ze voor verschillende soorten fietsen: onder ander voor handbikers, baanwielrenners en crosswielrenners.

Geschiedenis

Richard nam het bedrijf in 2002 over van André Dugast, een Fransman die het bedrijf in 1972 oprichtte. Op jonge leeftijd kwam Nieuwhuis in aanraking met de wielerwereld, heel zijn leven was hij bezig in de wielerindustrie, ook in Frankrijk. Op deze manier kwam hij in aanraking met André Dugast.

'Handmade'

"We maken alles, op één machine na, handmatig'', aldus Nieuwhuis. De fietsbanden worden letterlijk van draad tot fietsband in de fabriek geproduceerd.

''In het klooster bestaan bijna geen monniken meer, maar wat wij hier doen noemde Hennie Kuiper monnikenwerk'', vertelt Nieuwhuis.

Het maken van de fietsbanden is een proces waar meerdere mensen aan werken. Per onderdeel zijn er verschillende mensen gespecialiseerd in hun deel van het proces. ''We streven naar het produceren van zestig banden per dag'', zegt Nieuwhuis.

Proces

Acht draden worden om een cilinder gedraaid en vormen uiteindelijk een weefwerk. Later worden de lappen stof handmatig aan elkaar gemonteerd, daardoor ontstaat er een compleet karkas. Het volgende onderdeel van het proces is het knippen op maat. Binnenbanden worden ook door Dugast zelf gemaakt. De laatste stap is de band om de velg monteren. ''We maken ongeveer 240 verschillende soorten banden'', aldus Nieuwhuis.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.