Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo
Nieuws
Twente

Veteranen bieden boeren helpende hand om vlaggen voor 4 mei te verwijderen

05 04 2017 dodenherdenking2
Dodenherdenking
Beeld: Twente FM

TWENTE – Veteranen bieden aan om in alle 342 gemeenten in Nederland boeren te helpen om hun omgekeerde vlaggen voor 4 mei te verwijderen. “Wat ze er op 5 mei weer mee gaan doe, is aan hen”, zegt Frank Waanders, voorzitter van de stichting comité 4/5 mei gemeente Borne en veteraan.


Hij haakt daarmee in op een emotionele oproep van nabestaanden van op uitzending omgekomen militairen, voor wie 4 mei een belangrijke datum is: voor hen persoonlijk het herdenken van hun omgekomen zoon of dochter.

Respect naar elkaar

Waanders stuurde het bericht door naar de bestuursleden van de Land- en Tuinbouw Organisatie (LTO) Nederland en hoopt op een reactie. “Laten we elkaar respecteren en op 4 mei de Nederlandse vlag gebruiken volgens het protocol”, zegt hij in het radio interview op Twente FM.

Hij doet een oproep naar onder andere de boeren om de vlag op 4 mei halfstok te hangen, of hem anders te verwijderen. “Het afgelopen half jaar hebben de boeren actie gevoerd, ook door middel van de omgekeerde vlag. Prima, daar kun je voor of tegen zijn. Maar de Nederlandse vlag heeft een bijzondere betekenis voor ons als veteranen, in de periode rond 4 mei. Want dan wordt de vlag halfstok gehangen en dat heeft alles te maken met onder ander overleden collega’s tijdens missies op uitzendingen.”

De veteranen en nabestaanden vragen om respect. Waanders onderstreept dat. “In dit land moeten we samen verder, en als veteranen en als nabestaanden van veteranen vragen we om op 4 mei om de vlag halfstok te hangen, of om de vlag weg te halen. Als respect voor al die mensen die hun leven hebben gegeven. Daarna kunnen ze gewoon verder gaan met die actie.”

Helpende hand

Waanders hoorde reacties vanuit Farmers Defence dat het boeren veel tijd kost om de vlag om te keren, maar de veteranen willen de boeren de hand reiken. “De veteranen in Nederland zijn bereid de boeren te helpen de komende dagen om al die vlaggen die verkeerd hangen en waar de boeren geen tijd voor hebben om ze weg te halen, om die samen weg te halen."

Waanders is benieuwd of boeren die hand wil pakken. “Zo ja, dan gaan wij als veteranen in 342 Nederlandse gemeenten al die vlaggen voor 4 mei weghalen. Als ik de oproep zie van ouders van overleden militairen dan raakt me dat in mijn hart. Dan moet je dat oppakken en dan moet je ook bereid zijn om de moeite te doen om in de eigen regio samen die vlaggen weg te halen.”
Hij vraagt boeren contact op te nemen. “Wij zorgen ervoor dat voor 4 mei de vlaggen weg zijn bij de boer. En wat ze er 5 mei mee gaan doen, dat is aan hen.”
Zijn e-mailadres: [email protected]
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.