Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo
Nieuws
Twente

Geen natuurbegraafplaats in Tubbergen

Entree20 Natuurbegraafplaats
Entree Natuurbegraafplaats
Beeld: Twente FM

TUBBERGEN - Je eigen begraafplaats op particulier terrein


Stel je beschikt over een mooi stukje grond ergens in de fraaie, vredige natuur omgeving Tubbergen. Het levenseind nadert en je denkt: Ik zou hier wel samen met mijn familieleden begraven willen worden en van mijn verdiende eeuwige rust genieten. Maar mag dat eigenlijk wel? Of je wilt er een natuurbegraafplaats vestigen voor mensen die graag op zo'n plek willen worden begraven. Mag dat?

De eigenaar van een stuk bosgrond in Tubbergen vroeg aan de gemeente toestemming om zijn grond te gebruiken als begraafplaats voor zichzelf en zijn familieleden. Toen de gemeente daarvoor geen toestemming wilde geven vroeg hij anderhalf jaar later of er een natuurbegraafplaats mocht komen voor eenieder die daar zijn laatste rustplaats wilde hebben. Ook dat ziet de gemeente niet zitten. Waarom niet? Natuurbegraafplaatsen zijn toch trendy?

Bezwaren
Maar er zijn nogal wat bezwaren. Volgens de gemeente Tubbergen brengt een graf: ‘een lang ruimtebeslag met zich mee. En meer begraafplaatsen, in het bijzonder particuliere, kunnen een versnippering van grond en grond-functies in de hand werken en daarmee ook een goed ruimtelijk ordeningsbeleid bemoeilijken. Ook kunnen bij grondverkoop problemen ontstaat rondom het grondgebruik. Bovendien is het perceel voorzien van de bestemming 'bos-natuur' en binnen deze bestemming is het niet toegelaten om een natuurbegraafplaats aan te leggen.

Ter voorkoming van precedenten en de eventueel daarmee samenhangende wildgroei, wordt niet meegewerkt aan een procedure die de aanleg van een bijzondere begraafplaats op particulier terrein alsnog mogelijk zou maken.’

Interessant alternatief
Dit is het leeuwendeel van de gemeentelijke bezwaren en daarom geen natuurbegraafplaats in Tubbergen op privégrond. Er zijn trouwens wel andere opties. Belangstellenden kunnen bijvoorbeeld terecht bij Natuurbegraafplaats Landgoed Christinalust aan de Windmolenweg in Enschede. Een bijzondere plek die al generaties lang wordt doorgegeven binnen de families Van Heek en Jordaan. Een gedeelte van het landgoed is voor het eerst in zijn geschiedenis openbaar toegankelijk. Het is mogelijk om langs te komen in het informatiecentrum aan de Zwartevennenweg, het landgoed te zien en te ervaren.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.