Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo
Nieuws
Wierden

Flierman, Landschap Overijssel: ‘We zijn te ver gegaan, de balans moet hersteld’

Vaartocht20op20meanderende20 Regge
Een vaartochtje op de Regge tijdens de afsluiting van het project Regge Pelmolen.
Beeld: Twente FM

RIJSSEN – De Regge meandert, van Diepenheim tot Ommen. Het laatste deel van de natuurlijk inrichting van de Regge, bij Rijssen en Wierden, is donderdagmiddag afgesloten met een feestelijke bijeenkomst in de Pelmolen aan de Regge in Rijssen.


Aan de Pelmolen wapperen onder andere de vlaggen van Europa, provincie Overijssel en Waterschap Vechtstromen. In de Pelmolen is het aanschuiven door bestuurders, aanwonenden en andere genodigden. Een bijzonder project is ten einde en dat laten ook de sprekers weten. Water en natuur krijgen de ruimte, ook in dit deel van het Reggedal.

“Het is met dit soort projecten vaak zo, dat je jaren aan het voorbereiden bent en als die graafmachines er dan staan dan is het in een half jaar klaar”, zegt Ben Ordelmans, projectleider Waterschap Vechtstromen.
De afronding van dit project is van belang van zowel natuur en landbouw, stelt hij. "Belangrijk is, dat met de herinrichting van de Regge de invulling is gegeven aan waterveiligheid en klimaatbestendigheid. Klimaatverandering is namelijk niet iets dat ons nog gaat overkomen, of dat we kunnen uitstellen: we zitten er al middenin. Dit heeft grote gevolgen voor de waterhuishouding. Structurele droogte en wateroverlast zijn zaken waar we rekening mee moeten houden. Van de laatste vijf zomers waren er vier extreem droog. Dit leidde tot veel droogteschade. Als waterschap proberen we hier zo goed mogelijk op te anticiperen, door het water zoveel mogelijk vast te houden, door de waterpeilen te verhogen en het water de ruimte te geven.”
::foto2::
“Met de herinrichting van het traject Regge Pelmolen is invulling gegeven aan de Reggevisie en de Europese Kaderrichtlijn Water. De kwaliteit en biodiversiteit van de Regge is versterkt, we spelen in op de klimaatverandering en er is rekening gehouden met het recreatieve gebruik van de Regge", aldus Ordelmans.

'Te ver gegaan'

Anne Flierman, voorzitter van de Raad van Toezicht van Landschap Overijssel, spreekt van kansen en bedreigingen. Het Landschap is eigenaar van een groot deel van de natuurgebieden in het Reggedal. Flierman geeft aan dat er in het verleden behoorlijk ingegrepen is in het landschap. “Door ruilverkavelingen, met het kanaliseren van waterlopen als de Regge. We zijn inmiddels met elkaar tot ontdekking gekomen dat hier grenzen aanzaten. Dat levert een enorme maatschappelijke discussie op, over stikstof en landbouw. Hoe je daar ook in staat, duidelijk is dat we te ver gegaan zijn.”
De balans tussen natuur, landbouw en economie wordt met dit soort projecten versterkt, stelt hij. "Dit Reggeproject is een belangrijke stap, maar er ligt echt nog ene behoorlijke opgave om die balans weer verder te herstellen. Als we niets doen is het een bedreiging, als we het goed doen is het een kans.”

Het officiële gedeelte wordt afgesloten met het lichten van de vang van de molen door Anne Flierman, Nettie Aarnink, dagelijks bestuurder waterschap Vechtstromen, Jurgen van Houdt, burgemeester gemeente Rijssen-Holten en Hans ter Keurst, wethouder van de gemeente Wierden. De wind staat goed: de wieken draaien als vanouds...
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.