GEESTEREN – De harde wind blaast de linten over en achter de krans, die leerlingen van de Aloysiusschool leggen bij het oorlogsmonument naast de kerk. De leerlingen van de groepen acht van de leerkrachten André Krone en Bart Lohuis leggen dit jaar de krans.
Leerlingen van de Aloysiusschool doen dit al jaren, vertelt leerkracht Krone. “De school heeft dit monument geadopteerd.”
De kranslegging is een eerbetoon aan drie Geesternaren die tijdens de Tweede Wereldoorlog omgekomen zijn en aan een in het voormalig Nederlands-Indië overleden Geesternaar.
Bij het monument dragen Fleur Droste en Fien Meulenbeld een gedicht voor, beurtelings een aantal coupletten.
‘Vijf lange jaren van onderdrukking
Onbeschrijflijk leed is er geleden
Dood en verderf waren niet gering
Bombardementen op vele steden.’
‘Laten we de bevrijders blijven waarderen
En zij die hun leven lieten in de strijd
Blij dat we nu in vrede mogen verkeren
En dankbaar mogen leven in vrijheid’
Daarna is het even stil. Vervolgens wordt een foto gemaakt van de kinderen bij het monument en daarna lopen de leerlingen terug naar de school.
Op het monument staan de namen van de mannen.
Antoon Haselbekke (25) was betrokken bij de bonnendistributie in de gemeente Tubbergen. Hij is gefusilleerd door de Duitsers, op 4 mei 1943, wegens medeplichtigheid aan de April-mei staking.
Jan Oude Voshaar (23) was ondergedoken vanwege het weigeren van tewerkstelling in Duitsland. Op de vlucht naar zijn ouderlijke woning aan de Delmaweg werd hij door drie Nederlandse NSB’ers doodgeschoten op 15 december 1944.
Gerard Hemmer (44) was opgepakt door de Duitsers doordat hij hulp had geboden aan de Engelse vlieger Dossetter en overleed in concentratiekamp Dachau op 10 februari 1945.
Jan Kroezen (23) was betrokken bij de politionele acties in Indonesië en overleed er op 8 december 1948 in Pekalongan.