Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo

Herdenking Huttenkloas in 2025 is 'geen herdenking moordenaar' 

32 hulsbeekwandeling
Zal Huttenkloas ook tijdens de Hulsbeekwandeling weer tot leven komen?
Beeld: Twente FM

OLDENZAAL - ''In 2025 is het de bedoeling om stil te staan bij de rechtszaak'', zegt Erwin Iepma, forumlid voor de VVD. In 2025 is het 250 jaar geleden dat Klaas Annink, beter bekend als Huttenkloas, berecht is in Oldenzaal. De stad gaat de gebeurtenis op een culturele en educatieve manier herdenken.

'Herdenking Berechting Huttenkloas' is geen herdenking aan moordenaar Annink. Het is de bedoeling dat men stilstaat bij de rechtszaak. ''Ik heb namens de VVD het idee van de berechting Huttenkloas de politiek ingebracht. De gemeente heeft ermee ingestemd'', zegt Iepma. De gemeenteraad heeft toestemming gegeven en er komt geld vrij. Stichting Oldenzaalse Musea, Oldenzaal Promotie en StadsNoabers vraagt de gemeente voor het participeren in het programma.

Gruwelijke manier

Bij de berechting is Huttenkloas en zijn zoon gerakt braakt, een martelmethode voor publieke terechtstelling waarbij ledematen werden gebroken.

''Een gruwelijke manier'', zegt Iepma.

Er wordt op een educatieve manier aandacht besteedt aan de berechting. ''Zodat leerlingen begrijpen hoe deze rechtszaak zich ontwikkeld heeft in de manier van rechtszaken vandaag de dag'', aldus Iepma.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.