Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo
Nieuws
Twente

Column: Vrouwelijke parttimers problematisch?

Bouwien20foto20voor20site
Bouwien Rutten
Beeld: Twente FM

Het geluid van Bouwien

Iets te optimistisch ga ik op deze zonnige lentedag om half 9 in de ochtend naar buiten met een kop koffie. Genietend van de vogelgeluiden en de honden die vrolijk door het bos rennen. Al na 5 minuten blijkt het toch wat koud, toch blijf ik eigenwijs zitten. Na 20 minuten haak ik af. Brrr…
Als parttime werkende vrouw heb ik die luxe, dat besef ik mij heel goed. Een dag in de week ben ik vrij en kan ik mij overgeven aan alle relaxmomenten die voorbij komen. Niet dat ik mij die tijd gun, vaak is die dag weer opgevuld met allerlei andere prettige verplichtingen.
Ongemerkt houd ik, samen met vele andere parttime werkende vrouwen, een cultuur in stand die zorgt voor problemen op de Nederlandse arbeidsmarkt volgens de Women in Work index 2023 van PcW . Blijkbaar draagt parttime werken niet bij aan het verdwijnen van de traditionele rolverdeling van vrouwen binnen de Nederlandse werkcultuur. Wat maakt het dat die vele parttimers zorgen voor problemen op de arbeidsmarkt?
Deze dames gaan door met hun werkende leven waar in veel culturen de arbeidsontwikkeling op hold wordt gezet na het krijgen van kinderen. Deze kinderen worden groot en ergens zul je weer aan de slag moeten. Iedere dag een plekje in de zon bemachtigen om half 9 in de ochtend wordt snel saai en kun je al zeker niet de kost mee verdienen. In die zin is het volstrekt logisch dat vrouwelijke werknemers kiezen voor een combinatie van werk-gezin.

Een positieve uitdaging

Liever draai ik het om. Maak van het probleem een positieve uitdaging. Laat de arbeidsmarkt meer kansen creëren voor deze groeiende groep parttime medewerkers, waarvan het aandeel mannen die deeltijd willen werken fors toeneemt. Waarom zijn leidinggevende functies grotendeels toebedeeld aan fulltimers? Met de toename van hybride werken zijn we immers niet meer continu op de werkvloer. We weten al dat het anders kan. Benut deze snel groeiende groep.
Hoe fijn is het dat je als werkgever de back-up goed kunt regelen omdat je meerdere medewerkers in een positie hebt. Bij uitval altijd een oplossing. Hoe fijn is het als medewerkers bij jouw bedrijf blijven ‘hangen’ omdat er ook voor parttimers groeien ontwikkelmogelijkheden zijn.

Intrinsieke motivatie voor het werk wat je doet, dat is de belangrijkste toegevoegde waarde voor de werkgever en de mooiste motivator voor de werknemer. Liever een bevlogen parttimer dan een ingedommelde fulltimer. Dus werkgever, aan de slag! Laat die parttimers maar komen. Deze groep kan een grote uitdaging in de huidige arbeidsmarkt oplossen.

En dat lentezonnetje zoek ik dadelijk weer op. De laptop aan de kant, het is mijn vrije dag vandaag.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.