Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo
Nieuws
Losser

KIJK TERUG: Twintigduizend Arameeërs naar Glane voor paasviering  

17042023 Glane Syrisch Orthodox Pasen
Duizenden mensen volgen aartsbisschop Polycarpus Augin Aydin
Beeld: Twente FM

GLANE – ''We komen vandaag naar het klooster om onze doden te herdenken'', zegt Johan Kurt, voorzitter van de Aramese Federatie Nederland. Arameeërs komen bijeen in de Syrisch-Orthodoxe Kerk in het Sint Efrem Klooster. Deze kerk volgt een andere kalender. Het is voor hen vandaag Tweede Paasdag. ''Glane is een centraal punt voor alle Arameeërs'', aldus Kurt.

''Arameeërs die in Europa hebben gewoond zijn hier begraven, daarom komt men uit verschillende landen naar Glane'', zegt de voorzitter. Tweede paasdag staat voor de Syrisch-Orthodoxe samenleving centraal om de doden te herdenken. Het Aramese paasfeest duurt drie dagen. Op zondag wordt het paasfeest in de eigen kerken en thuis gevierd, maandag komt men bijeen in Glane. Dinsdag, Derde Paasdag is er familiebezoek.

Ontmoetingsplek

Er komen Tweede Paasdag veel mensen bijeen in Glane. ''Ik vind het gezellig om familie en vrienden te zien vandaag'', zegt bezoeker Isabella Kurt. Bij het klooster is een grote begraafplaats die gelegen is op het terrein en fungeert als een belangrijke ontmoetingsplek.

Viering

Tijdens de paasviering wordt er gesproken door de aartsbisschop, Polycarpus Augin Aydin. De kerkdienst van Eerste Paasdag wordt herhaald, de aartsbisschop geeft een preek over wat hij belangrijk vindt. Tijdens de viering wordt er gebeden voor de overleden personen die bij het klooster begraven zijn.

''Tweede Paasdag is een rustdag voor de overleden mensen'', zegt Kurt.

Aan het eind van de viering gaan de aartsbisschop en pastoors naar het mausoleum onder het altaar om te bidden voor de overleden drie aartsbisschoppen, priesters en diakens. Daar liggen drie aartsbisschoppen uit de Verenigde Staten, Turkije en Nederland opgebaard.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.