Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo
Nieuws
Twente

KIJK TERUG: Warme huiskamer in Glane is meer dan ontmoetingsplek

07042023 Dinkelland Glane Dorpskamer
Lachen en leuke gesprekken in de warme huiskamer
Beeld: Twente FM

OLDENZAAL - De ‘warme huiskamer’ in Glane is uitgegroeid tot een contactmoment waar ‘noaberschap’ ontstaat. Om energiekosten te besparen startten vrijwilligers van het Dorpshuis in Glane een ‘warme huiskamer’. “Wij wilden mensen de mogelijkheid geven om de verwarming thuis laag te zetten en hier te genieten van warmte en gezelschap”, zegt Annieta Poorthuis, vrijwilliger Dorpsraad Glane.

"Dit soort dingen ontstaan doordat je elkaar hier beter leert kennen”, zegt Van der Veen.

Het dorp heeft weinig voorzieningen, waardoor de bewoners op elkaar zijn aangewezen. “Als iemand graag naar de bibliotheek wil of boodschappen nodig heeft dan rijden mensen samen”, zegt Poorthuis. Van de 505 inwoners is een vijfde ouder dan 65 jaar. Glane heeft geen openbaarvervoer en de dichtstbijzijnde bushalte is zo’n 2,5 kilometer lopen.

Wegbrengen

“Ik ben beperkt in mijn doen en laten, doordat ik moeite heb met lopen. Als ik met de bus moet dan is dit problematisch”, zeg Marijke van der Veen. Zij komt naar de koffiemomenten om mensen te leren kennen en een band op te bouwen met dorpsgenoten. “Annieta bood al aan om mij weg te brengen. Dit soort dingen ontstaan doordat je elkaar hier beter leert kennen”, zegt Van der Veen.

Praatje

De ‘warme huiskamer’ is dinsdagochtend en vrijdagochtend toegankelijk voor iedereen die zin heeft in koffie. Vrijwilligers sturen via een groepsapp ‘de koffie staat klaar’. Waarna het dorpshuis volloopt met een uiteenlopend gezelschap.

“We merkten dat veel mensen zich eenzaam voelen en behoefte hebben aan contact. Hierdoor praten mensen met elkaar in plaats van over elkaar”, zegt Poorthuis. De bewoners van Glane groeten elkaar niet alleen op straat, maar stoppen nu ook voor een praatje.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.