Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo

Dwangsom van 5.000 euro als vuurwerkovertreders opnieuw de fout ingaan

Oldenzaal gemeentehuis betonmuur
Oldenzaal gemeentehuis
Beeld: Twente FM

OLDENZAAL - Tijdens een inval van de politie in december 2022 zijn grote hoeveelheden vuurwerk in Oldenzaal aangetroffen.


Aan de twee overtreders en huurders zijn lasten onder dwangsom opgelegd om herhaling van de overtredingen te voorkomen. Als zij opnieuw de fout ingaan moeten zij 5.000 euro betalen. Op 22 december 2022, werd tijdens een inval van de politie een grote hoeveelheid professioneel en illegaal vuurwerk (385 en 438 kilogram) aangetroffen aan de Carmelstraat en de Stakenkamplaan. Het vuurwerk werd toen door de politie in beslag genomen.

De invallen zijn onderdeel geweest van een grote vondst in Duitsland.

Het bezit en de opslag van dit vuurwerk is onder andere in strijd met de Wet economische delicten en het Vuurwerkbesluit.

Gevaarlijke situatie voor zichzelf, de directe omgeving en hulpverleners

De hoeveelheid aangetroffen vuurwerk en de hiermee samenhangende gevaarzetting is erg hoog, in het bijzonder voor de omwonenden en voorbijgangers. De kans was groot dat, in het geval dat het vuurwerk tot ontploffing kwam, er dodelijke en/of (zwaar) gewonde slachtoffers zouden vallen. Daarnaast vormt het ook een groot risico voor onze hulpverleners. Als hulpverleners een woning betreden waar (extreem explosieve) stoffen als professioneel en illegaal vuurwerk worden opgeslagen, riskeren zij hun eigen leven.

Last onder dwangsom

Een last onder dwangsom is bedoeld om overtredingen te beƫindigen en de oorspronkelijke situatie te herstellen. Een dwangsom heeft geen bestraffend, maar een herstellend karakter. Het doel van de dwangsom is, in dit geval, om toekomstige overtreding(en) te voorkomen. Het is dus een preventiemiddel. Betrokkenen moeten 5.000 euro betalen als zij opnieuw de fout ingaan.

Aan het opleggen van een last onder dwangsom gaat een heel traject vooraf. Na de constatering van een dergelijke overtreding maakt de politie een bestuurlijke rapportage voor de burgemeester. Vervolgens gaat de gemeente aan het werk en krijgen de betrokkenen een voornemen voor de last onder dwangsom. Daar kunnen de betrokkenen op reageren.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.