Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo
Nieuws
Twente

Twentse Beiaard Dag op vier Twentse carillons

De20 Twentse20beiaardiers
De Twentse beiaardiers
Beeld: Twente FM

TWENTE - Twentse beiaardiers doen op 22 april weer een Carillon rondje onder de naam Carill(r)ondje. Er wordt dan gespeeld op vier verschillende Twentse carillons

.
"De carillonmuziek wordt gecombineerd met gesproken teksten in Hengelo, met cello in Almelo, met volksdans in Ootmarsum en met een torenbeklimming in Oldenzaal", aldus Esther Schopman op Twente FM. "Tussen de steden wordt er met een Parijse oldtimer bus gereden om de deelnemers naar de volgende activiteit te vervoeren".

Cultuur

Stichting De Twentse Beiaard wil de beiaardcultuur in Twente in stand houden en verspreiden. De Stichting is in 1989 ontstaan op initiatief van de kort daarna overleden Oldenzaalse beiaardier Karel L. Borghuis. In 2006 kwam daar door allerlei omstandigheden een einde aan, de stichting leidde jarenlang een slapend bestaan.

"In 2022 besloten Hylke en ik dat het een poging waard was om de Twentse collega-beiaardiers te polsen of men zin had om de Stichting nieuw even in te blazen," zegt Esther Schopman.

De stichting wil ieder jaar een activiteit te organiseren in één of meerdere Twentse beiaardsteden. Voor 2024 staan de overige drie carillons op het programma: de CampusBeiaard van de Universiteit Twente, het StadsCarillon in de Grote Kerk van Enschede en het carillon in de Schildkerk Rijssen. "In 2022 besloten Hylke en ik dat het een poging waard was om de Twentse collega-beiaardiers te polsen of men zin had om de Stichting nieuw even in te blazen. Dat voorstel werd met enthousiasme ontvangen," zegt Esther Schopman.

Deelname

Een bus-ticket om deel te nemen aan de ronde kost 25 euro per persoon. Dat is inclusief toegang tot het stadhuis in Hengelo, de torenbeklimming in Oldenzaal en koffie of thee in Hengelo en Almelo. Kinderen tot en met 12 jaar mogen gratis mee.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.