TUBBERGEN - Het aantal mensen dat kan reanimeren is afgelopen jaren gestegen, maar één derde wordt niet opgeroepen. ''Mijn werkgever biedt geen opfriscursus meer aan'', zegt een inwoner uit Tubbergen. Deze opfriscursus is een vereiste van een burgerhulpverlener.
In 2022 hebben tachtigduizend mensen geen opfriscursus gevolgd. Daarom worden deze burgerhulpverleners niet meer opgeroepen, blijkt uit cijfers van HartslagNu die zijn opgevraagd door de NOS. Er zijn nu nog 225.000 mensen over die een oproep krijgen om hulp te verlenen aan mensen die een harstilstand hebben.
Een burgerhulpverlener is opgeleid om iemand te reanimeren. Als de hulpverlener een AED-cursus succesvol behaald wordt de burgerhulpverlener opgegeven voor het oproepsysteem van HartslagNu. Ieder jaar is de burgerhulpverlener verplicht de opfriscursus te doen, mits de hulpverlener oproepbaar wil blijven.
'Als er iemand valt, ga ik ernaartoe'', zegt een bewoner uit Tubbergen.
Wanneer er een hartstilstand in de buurt van een burgerhulpverlener is, worden er zo'n tachtig mensen opgeroepen. Het is de bedoeling dat zij de patiënt reanimeren voordat de hulpdiensten ter plaatse zijn, dit maakt de overlevingskans groter. In 2022 kon een patiënt binnen zes minuten gereanimeerd worden. Nu één derde deel niet meer oproepbaar is duurt het langer voordat er burgerhulpverleners ter plaatste zijn. Overijssel zit gemiddeld onder het landelijke van 30 procent. Twente FM ging de straat op in Tubbergen en vroeg voorbijgangers of zij een burgerhulpverlener momenteel zijn en of mensen daar oproepbaar zijn als burgerhulpverlener.