Column: Het geluid van Bouwien Stikstofbeleid nog te volgen?
“We hebben het steeds over een eindstation, maar ik wil weten wat we in 2025 en 2028 doen op de stikstofmeter”, klinkt de stem van stikstofminister Van der Wal 4 april jongsleden op de radio.
Ik sta even perplex als ik naar deze uitspraak luister. Wie heeft het jaar 2030 als leidende datum aangehouden? Dat was toch juist de minister? Uiteraard gevoed door haar collega’s in het kabinet maar zij heeft m met strakke hand verdedigd. Ze stond niet open voor het behouden van 2035 als gegeven wettelijke streefdatum voor halvering stikstof. Ze bood geen luisterend oor aan de boer en burger die hun noodkreet en zorg met een hoge frequentie uitte.
Hoe de politiek een boodschap om kan buigen ten gunste van haarzelf. Want dat doet deze boodschap, geleid door een uitslag van 15 maart jongsleden. Waar versnelling eerst noodzaak was en het kabinet overal doorheen denderde, is een pauze plots de gewenste oplossing. Kunt u het nog volgen?
Macht doet iets met mensen
Het stikstofbeleid op hold zetten kan naar mijn inziens maar één hoofdreden hebben, het kabinet en de voltallige ministerpost in het zadel houden. Geen enkele kabinetspartij heeft er baat bij als het kabinet nu klapt. De kans dat ze terugkomen in een nieuw kabinet is immers klein. Een machtpositie doet iets met mensen.
Nu realiseer ik mij wel dat nieuwe Tweede Kamerverkiezingen veel tijd kost en zorgt voor 'stikstand' in vele dossiers. Anderzijds, neem je de kiezer pas echt serieus als je in de spiegel durft te kijken en beseft dat het simpelweg het moment daar is voor een ander beleid?
Democratische uitslag leidend?
'Het feest der democratie' zoals Minister Kaag de dag van de statenverkiezingen in maart omschreef. Láát het dan ook een feest der democratie zijn en neem de kiezer in woord én daad serieus. Woensdag 5 april lijkt een belangrijke dag te worden. Het stikstofdebat. Erg benieuwd of de democratische uitslag van 15 maart jongsleden de boventoon gaat voeren.
Ik ga het zeker volgen, u ook?