Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo

Oldenzaalse clubs zoeken leden en vrijwilligers tijdens presentatie

20230402 oldenzaal
Clubs presenteren zich op verenigingendag in Oldenzaal
Beeld: Twente FM

OLDENZAAL - Tennis, gym of toch voetbal? Diverse sportverenigingen presenteerden zich zondagmiddag in het centrum van Oldenzaal. Het doel van deze verenigingendag: zoveel mogelijk mensen laten zien dat je blij wordt van het verenigingsleven. De meeste clubs zitten namelijk te springen om nieuwe leden. DrukTeamgevoel


Dat clubs nieuwe aanmeldingen en vrijwilligers goed kunnen gebruiken, bleek eerder deze week. Het Register voor Verenigingsbestuurders (RVVB) kwam na gesprekken met clubs tot de harde conclusie dat ruim de helft van de sportverenigingen over een aantal jaar dreigt te verdwijnen.

Oorzaken: een gebrek aan vrijwilligers, stijgende kosten en teruglopende ledenaantallen. Volgens RVVB zijn verenigingsbesturen vaak zo druk met bureaucratie en wet- en regelgeving, dat ze niet toekomen aan hun kerntaken en de toekomst van de club.

Bij de Oldenzaalse verenigingen merken ze ook dat de ledenaantallen teruglopen en het moeilijk is om vrijwilligers te vinden. "Wij hebben leden voor het G-elftal en vrijwilligers nodig", zegt Dennis Koopman van ZVV De Esch in Oldenzaal.

Op een klein voetbalveldje naast de Plechelmusbasiliek laten kinderen van de club zien hoe goed ze kunnen voetballen. "We merken dat mensen overal druk mee zijn, maar voor het voortbestaan van de clubs is het belangrijk dat mensen lid worden en ook vrijwilligerstaken op zich nemen."

Niek Schothuis staat in Oldenzaal om tennisvereniging Zuid-Berghuizen te promoten. Een klein tennisnet is op het plein gezet. Op de geïmproviseerde tennisbaan kunnen kinderen het tegen Schothuis of tegen elkaar opnemen. "Het is mooi meegenomen als hier nieuwe leden uit voortkomen", vertelt Schothuis. "Maar ons doel is enthousiasmeren. Laten zien hoe leuk het is om te tennissen."

Ook bij de tennisvereniging is het aantal leden wat teruggelopen. "Verhoudingsgewijs zitten we nog wel aardig goed, maar ik zie wel overal dat het heel lastig is om vrijwilligers erbij te betrekken. Mensen moeten ook goed naar zichzelf kijken. Doe ik wel genoeg voor de club van mijn kind? Je ziet vaak dat het op dezelfde mensen neerkomt. Als je verwacht dat de anderen het wel doen, is dat niet een goede instelling."
Volgens de clubs die zich deze zondag in Oldenzaal presenteren is het belangrijk om je aan te sluiten bij een vereniging. "Denk aan het teamgevoel", zegt Dennis Koopman. "Niet alleen het voetbal zelf, maar ook buiten het voetbal om met elkaar leuke dingen doen, dat is heel belangrijk."

De Partij van de Arbeid overhandigt woensdag tijdens een debat over het sportbeleid een actieplan aan minister Helder. De partij stelt onder meer voor om in cao's te regelen dat werknemers makkelijker tijd kunnen vrijmaken voor vrijwilligerswerk. Ook zouden sportverenigingen minder onroerendezaakbelasting (ozb) mogen betalen en moeten verenigingen beter worden geholpen bij het aanvragen van regelingen voor verduurzaming.

De maatregelen kunnen helpen, zeggen de verenigingen in Oldenzaal. "Eigenlijk moet het beginnen bij scholing", aldus Niek Schothuis. "Duidelijk maken hoe belangrijk bewegen en sporten is, dan komen ze vanzelf wel bij een vereniging."

Dennis Koopman denkt aan het verhogen van budgetten vanuit de overheid. "Dan kunnen er meer activiteiten worden georganiseerd. Met hogere budgetten kunnen ook de vergoedingen voor trainers in hogere elftallen omhoog, zodat we meer en ook goede trainers kunnen aantrekken voor de elftallen."

Of de verenigingendag in Oldenzaal leidt tot meer aanmeldingen, moet de komende tijd blijken. "Laat ik niet de verwachting uitspreken, maar wel de hoop", lacht Schothuis. "Het zou mooi zijn. Er is veel enthousiasme, genoeg mensen hier. Dus why not?"

(Artikel kwam tot stand door samenwerking met mediapartner RTV Oost)
Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.