Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo

'Een jongensdroom is uitgekomen': Oldenzalers plaatsen kanonnen in de stad

31032023 Plaatsen kanon Oldenzaal 1
De vier mannen trots naast één van hun kanonnen
Beeld: Twente FM

OLDENZAAL - "De klus is geklaard, ze staan!", zegt Jan Bekke met een grote glimlach op z'n gezicht. Samen met drie andere Oldenzalers heeft hij de droom 'kanonnen naar Oldenzaal halen om de geschiedenis tastbaar te maken. Deze droom is na een jaar klussen uitgekomen.


"We hebben de eeuwenoude kanonnen opgehaald uit Hellevoetsluis", zegt Bekke. Na een zoektocht, die drie jaar geleden begon, vond de werkgroep hier geschikte kanonnen voor Oldenzaal. Deze hebben zij naar de stad gehaald om vervolgens grondig onder handen te nemen.

Opstand

Oldenzaal speelde een belangrijke rol in de opstand tegen de Spanjaarden. De stad is gedurende de Tachtig Jarige Oorlog zeven keer belegerd geweest en daarmee de meest belegerde stad van Nederland tijdens deze oorlog. Oldenzaal was destijds de enige ommuurde Twentse stad. De verdedigingslinie bestond uit onder andere grachten en muren. Het was een heftige strijd: oorlog en deels ook burgeroorlog.

Het onderstel (affuit) hebben zij ontworpen gebaseerd op oude bouwtekeningen van een affuit uit 1794. De handige heren hebben een jaar lang elke dinsdag aan de affuiten gewerkt om tot dit resultaat te komen. "We hebben geschilderd, geschuurd en hout verzameld. Eigenlijk hebben we van alles gedaan", zegt Bekke.

Poetsen

Het is voor hen dan ook een bijzonder moment als de kanonnen van 4500 kilo met een grote kraan omhoog worden gehesen. Vol spanning kijken zij toe hoe hun jongensdroom werkelijkheid wordt. "Ja nu moeten we het uit handen geven", zegt Henk Winkelhuis, mede-initiatiefnemer. Er klinkt applaus als de kanonnen staan. "We moeten het kanon alleen nog even oppoetsen", zegt mede-initiatiefnemer Marcel Oude Engbrink terwijl hij het kanon vastzet met twee beugels.

De kanonnen worden zaterdag 1 april officieel overgedragen aan de gemeente Oldenzaal.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.